যকৃত ফুলা, ভোক কমি যোৱা, পেটৰ বিষ, মলত ৰক্তক্ষৰণ, প্ৰস্ৰাৱৰ ৰং সলনি হোৱা আদি সমস্যা যকৃতৰ ক্ষতি হোৱাৰ লক্ষণ। যকৃতে শৰীৰৰ ভিতৰত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰে। যকৃতে সঠিক হজম বজাই ৰখা আৰু শক্তি জমা কৰা আদি কাম কৰে। (Liver) কিন্তু বেয়া জীৱনশৈলী, অত্যধিক মদ্যপান, অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্য আৰু অন্যান্য বাহ্যিক কাৰণত লিভাৰত বেয়া প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত যকৃতক সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ খাদ্যাভ্যাসত কিছু বিশেষ পৰিৱৰ্তন কৰিব লাগিব।(Best Food For Damaged Liver)যকৃতক ভালে ৰখা পাঁচবিধ খাদ্য বিষয়ে জানক-
হালধি
হালধিত পাতল হালধীয়া ৰঙৰ পদাৰ্থ জিৰা পোৱা যায়, যিয়ে যকৃতৰ কোষবোৰক ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰি পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত সহায় কৰে। হালধিত প্ৰচুৰ প্ৰাকৃতিক এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ থাকে, যিবোৰ যকৃতৰ বাবে উপকাৰী। ই যকৃতৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰোৱাত সহায় কৰে আৰু ইয়াৰ কাৰ্য্যক্ষমতা বজাই ৰাখে।
নেমু
ভিটামিন চি আৰু চাইট্ৰিক এচিড নেমুত পোৱা যায়, যিবোৰে যকৃত পৰিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰে। ই যকৃতত জমা হোৱা মলি আঁতৰোৱাৰ কাম কৰে আৰু শৰীৰক বিষমুক্ত কৰে। নেমু খালে লিভাৰৰ এনজাইম সক্ৰিয় আৰু পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত সহায় কৰে। ৰাতিপুৱা খালী পেটত নেমুৰ ৰস মিহলাই এগিলাচ গৰম পানী খালে যকৃতৰ বাবে উপকাৰী।
পালেং শাক
সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি যকৃতৰ বাবে অতি উপকাৰী। ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আইৰণ, ফলেট, এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে যকৃতৰ কাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। পালেঙে হজম শক্তি উন্নত কৰাৰ লগতে যকৃতৰ কোষক সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে।
বীট
বীটত বিটেইন নামৰ এবিধ উপাদান থাকে, যিয়ে যকৃতৰ ক্ষতি মেৰামতি কৰি বিষমুক্ত কৰাত সহায় কৰে। দৈনিক বীট খালে বা ইয়াৰ ৰস খালে যকৃত ভালে থাকে।
গাজৰ
গাজৰ যকৃতৰ বাবে উপকাৰী কাৰণ ইয়াত বিটা-কেৰটিন আৰু উদ্ভিদ ফ্লেভনয়ড থাকে। এই দুয়োটা মৌলে যকৃতৰ কাম-কাজত সহায় কৰে আৰু বিষক্ৰিয়াই যকৃতত স্থান নাপায়। যাৰ বাবে যকৃত ৰোগৰ পৰা সোনকালে আৰোগ্য হয়।