শৰীৰত থকা চাৰিটা হৰম’নৰ বাবে আপুনি সুখ অনুভৱ কৰে। ৪টা হৰম’ন ড’পামিন, চেৰ’টনিন, অক্সিট’চিন আৰু এণ্ড’ৰ্ফিনে নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। যদি ইয়াৰ মাত্ৰা কমি যায় তেন্তে ব্যক্তিজনে মানসিক চাপ বা ভাল অনুভৱ নকৰে। এনে পৰিস্থিতিত আপোনাৰ সুখ আৰু দুখৰ বাবে কোনবোৰ হৰম’ন দায়ী আৰু ইয়াৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি মানসিক চাপৰ পৰা নিজকে কেনেকৈ ৰক্ষা কৰিব পাৰি। আমোদজনক কথাটো হ’ল আপুনি এই হৰম’নৰ মাত্ৰা আপোনাৰ খাদ্যৰ সৈতে ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিব পাৰে। অৰ্থাৎ, যদি আপুনি অত্যধিক মানসিক চাপ অনুভৱ কৰিছে বা অফ মুডত আছে, তেন্তে ইয়াক ঠিক কৰিবলৈ আপুনি মাত্ৰ কিছুমান সঠিক খাদ্য খাব লাগিব। মনত ৰাখিব যে খাদ্যই আপোনাৰ মানসিক স্বাস্থ্যৰ লগতে শাৰীৰিকভাৱে সুস্থ কৰি ৰাখে-
কাঠফুলা বা মাছৰুম এন্টিডিপ্ৰেছন গুণৰ বাবে জনাজাত। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ডি থাকে, যিটো এটা মেজাজ নিয়ন্ত্ৰণকাৰী ভিটামিন। ই চেৰ’টনিন সংশ্লেষণৰ মাত্ৰাৰ সৈতে জড়িত, যাৰ বাবে ব্যক্তিজনে সুখী আৱেগ অনুভৱ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। এনে পৰিস্থিতিত যেতিয়াই আপোনাৰ মেজাজ বন্ধ হৈ থাকে, তেতিয়াই মাছৰুম খোৱাৰ ৰেচিপি আপোনাৰ বাবে উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে।
এভোকেডোত পুষ্টিকৰ উপাদানৰ পৰিমাণ বেছি। এভোকেডোত থকা ভিটামিন বি ৩ আৰু ওমেগা-৩ ফেটি এচিডে চেৰ’টনিনৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে, যিটো এটা সুখী হৰম’ন। এনে পৰিস্থিতিত গোটেই দিনটো সুখী হৈ থাকিবলৈ চালাড, চেণ্ডুইচ বা ব্ৰেকফাষ্টত এভোকেডো অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি।
ডাৰ্ক চকলেট খালে শৰীৰত সুখী হৰম’নৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায়। ইয়াত পোৱা এন্টিঅক্সিডেন্টে মেজাজ উন্নত কৰে বুলি জনা যায়। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত ট্ৰিপট’ফেন থাকে, যিয়ে চেৰ’টনিনৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে আৰু আপোনাক ভাল অনুভৱ কৰাই।
যদি আপুনি শুকান ফল নাখায়, তেন্তে আজিয়েই ইয়াক আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক, কাৰণ ই আপোনাৰ সুখৰ চাবিকাঠি। প্ৰতিদিনে এমুঠি আলমণ্ড বা আখৰোট খালে লোভ কমি যায়, মেজাজ উন্নত হয় আৰু মানসিক চাপৰ পৰা আঁতৰত থাকে। ইয়াত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টৰ বাবে এনে হয়।
আইৰণৰ পৰিমাণৰ বাবে পৰিচিত পালেঙে সুখী হৰম’ন বৃদ্ধিৰ কামো কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ আৰু ভিটামিন ই থাকে, যাৰ ফলত ই আপোনাৰ হজম শক্তি আৰু ছালৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ। এনে পৰিস্থিতিত স্মুদি, চূপ বনোৱা বা পালেঙৰ তৰকাৰী খোৱাটো আপোনাৰ বাবে অতি উপকাৰী।