তেতেলীৰ সোৱাদ মিঠা-টেঙা, তেতেলীৰ নামটো মনলৈ অহাৰ লগে লগে মুখৰ পৰা লেলাৱটি টোপাল টোপালকৈ ওলাবলৈ আৰম্ভ কৰে। আনহাতে তেতেলীৰ মিঠা-টেঙা সোৱাদ অবিহনে বহুতো ৰাজপথৰ খাদ্য অসম্পূৰ্ণ যেন লাগে। এই টেঙাত টাৰ্টাৰিক এচিড (Tartaric Acid), এচিটিক এচিড, ছাক্সিনিক এচিড, পেক্টিন(Pectin), টেনিন, এলকেল’ইড, ফ্লেভন’ইড, গ্লাইকোচাইড পোৱা যায়। (Tamarind Side Effects)
আপুনি দিনটোত ১০ গ্ৰাম তেতেলী খাব পাৰে, কিন্তু সোৱাদৰ বাবে যদি ইয়াতকৈ বেছি তেতেলী খায়, তেন্তে বহু ধৰণৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’ব পাৰে।
তেতেলী বেছিকৈ খোৱাৰ অসুবিধা-
অত্যধিক টেঙা বা এচিডিক বস্তু আমাৰ দাঁতৰ বাবে ভাল নহয়। যদি আপুনি বহুত বেছি তেতেলী খাই তেন্তে ই দাঁতৰ গঠনৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ বাহিৰেও ইনামেলৰ ক্ষতি হ’ব পাৰে আৰু আনকি দাঁতবোৰো দুৰ্বল হ’ব পাৰে।
তেতেলীত টেনিনকে ধৰি এনে বহুতো যৌগ থাকে যিবোৰ হজম কৰাত অলপ কঠিন। যদি আপুনি তেতেলী বেছি পৰিমাণে খায় তেন্তে পেটৰ গেষ্ট্ৰাইটিছ নলীত এচিডৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পাব। যাৰ ফলত পেট ফুলা, এচিড ৰিফ্লাক্স আৰু অন্যান্য পেটৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। (side effects of eating too much sour tamarind)
তেতেলী বেছিকৈ খালে আপোনাৰ শৰীৰত ব্লাড চুগাৰৰ পৰিমাণ কম হ’ব পাৰে, যাৰ বাবে মূৰ ঘূৰোৱা আৰু দুৰ্বল হোৱাটো সাধাৰণ কথা। যিসকল লোকে ইতিমধ্যে গ্লুক’জৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰিব পৰা ঔষধ খাই আছে তেওঁলোকে তেতেলী খাব নালাগে।
গৰ্ভৱতী মহিলাইও (pregnant women) তেতেলী খোৱাটো ভাল নহয়, কাৰণ তেতেলী অতিমাত্ৰা খালে শৰীৰৰ তাপ বৃদ্ধি পায়। যাৰ ফলত পেটত বৃদ্ধি হোৱা শিশুৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰে। ইয়াৰ উপৰিও স্তন্যপায়ী মহিলাসকলেও তেতেলী খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে।