আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে ষট্ পূজা, ষট্ পূজাৰ প্ৰসাদ “ঠেকুৱা” স্বাস্থ্যৰ বাবে অমৃত। ঠেকুৱা কেৱল ছঠ পূজাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসাদ নহয়, ই স্বাস্থ্যৰ বাবেও বহু উপকাৰী। বিশেষকৈ ষট পূজাৰ সময়ত বনোৱা ঠেকুৱা অতি সহজে বনাব পাৰে। ই কেৱল সোৱাদৰ বাবেই বিখ্যাত নহয়, স্বাস্থ্যৰো বহু উপকাৰো আছে।(Health Benefits Of Thekua)
সাধাৰণতে ঘেঁহুৰ আটা, গুৰ, নাৰিকল আৰু শুকান ফলৰ সৈতে ঠেকুৱা তৈয়াৰ কৰা হয়। যাৰ বাবে ই পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ। নিয়মিতভাৱে ঠেকুৱা খালে আপুনি এই সুবিধাসমূহ লাভ কৰিব-
ঠেকুৱাত গুড় আৰু ঘেঁহুৰ আটা থাকে, যিটো শক্তিৰ উত্তম উৎস। গুড়ত প্ৰাকৃতিক চেনি থাকে, যিয়ে শৰীৰক সতেজতা আৰু শক্তি প্ৰদান কৰে। গুড় খালে শৰীৰটো সতেজ হৈ থাকে, বিশেষকৈ উৎসৱৰ সময়ত যেতিয়া মানুহে বহুদেৰি ধৰি উপবাসে থাকে তেতিয়া ঠেকুৱা খাব লাগে।(eating traditional food thekua)
- ঠেকুৱাত ঘেঁহুৰ আটা আৰু নাৰিকলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে, যিটো পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। ই অন্ত্ৰ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰে আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা দূৰ কৰে। নিয়মিতভাৱে ঠেকুৱা খালে পাচনতন্ত্ৰ উন্নত হয়।
- গুড়ৰ বহুতো এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণ আছে। যিয়ে শৰীৰৰ ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে। এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণৰ বাবে ঠেকুৱা খালে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন হয়।
ঠেকুৱাত থকা আলমণ্ড আৰু কাজুৰ দৰে শুকান ফল হাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াত কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু ফছফৰাছ আদি খনিজ পদাৰ্থ থাকে, যাৰ ফলত হাড়বোৰ মজবুত হয়। বিশেষকৈ বয়স বৃদ্ধিৰ সময়ত হাড় মজবুত কৰাৰ বাবে এইটো প্ৰয়োজনীয়।
- গুড়ত উপস্থিত কিছুমান উপাদানে মানসিক চাপ কমোৱাত সহায় কৰে। ই মগজুক শান্ত কৰে আৰু উদ্বেগৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে।
- ঠেকুৱাত থকা নাৰিকল আৰু শুকান ফল ছালৰ বাবেও উপকাৰী। এইবোৰে ছালত আৰ্দ্ৰতা প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ গ্লো বৃদ্ধি কৰে।