National Epilepsy Day: আজি ৰাষ্ট্ৰীয় মৃগীৰোগ দিৱস, মৃগীৰোগীৰ বাবে আছে ৪টা ছুপাৰফুড…

মৃগীৰোগীক সঠিক খাদ্যই তেওঁলোকৰ মগজুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰা আৰু লক্ষণসমূহ পৰিচালনা কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ল’ব পাৰে। যদিও কোনো খাদ্যই মৃগী ৰোগ নিৰাময় কৰিব নোৱাৰে, তথাপিও কিছুমান বিশেষ পুষ্টিকৰ উপাদানে মগজুৰ কাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰিব পাৰে।(National Epilepsy Day)

ৰাষ্ট্ৰীয় মৃগীৰোগ দিৱসৰ দিনা মৃগী ৰোগত আক্ৰান্ত লোকক সহায় কৰিব পৰা কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টিকৰ উপাদানৰ বিষয়ে জানি লওক-(Epilepsy)

১) ওমেগা-৩ ফেটি এচিডঃ মগজুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ওমেগা-৩ ফেটি এচিড অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এইবোৰে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু স্নায়ুসংবহনক সহায় কৰে। গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ওমেগা-৩ সমৃদ্ধ খাদ্যই মৃগী ৰোগৰ আক্ৰমণ হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হ’ব পাৰে। ছালমন আৰু চাৰ্ডিন, চিয়া গুটি আৰু আখৰোটৰ দৰে মাছৰ পৰা পাব পাৰি।

২) মেগনেছিয়ামঃ স্নায়ুজনিত স্বাস্থ্যৰ বাবে মেগনেছিয়াম অতি প্ৰয়োজনীয়, কিয়নো ই স্নায়ুৰ সংক্ৰমণ আৰু পেশীৰ সংকোচন নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। মেগনেছিয়ামৰ অভাৱত মৃগী ৰোগৰ আক্ৰমণ বৃদ্ধি পাব পাৰে। পালেং, বাদাম আৰু দাইলৰ পৰা পাব পাৰে।

৩) ভিটামিন বি ৬ : ভিটামিন বি ৬ য়ে চেৰ’টনিন আৰু ড’পামিনৰ দৰে নিউৰ’ট্ৰান্সমিটাৰ গঠনত সহায় কৰে। বিশেষকৈ কিছুমান ধৰণৰ মৃগীৰোগত সহায় কৰে। কল আৰু আলুৰ পৰা পাব পাৰে এই ভিটামিন।

৪) এন্টিঅক্সিডেন্টঃ অক্সিডেটিভ চাপে মৃগী ৰোগৰ লক্ষণ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ভিটামিন চি আৰু ইৰ দৰে এন্টিঅক্সিডেন্ট মগজুৰ কোষক সুৰক্ষা দিয়ে। জামুক, ছাইট্ৰাছ ফল আৰু বাদামৰ পৰা পাব পাৰি এই ভিটামিন।

মৃগীৰোগ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে এই পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ খাদ্য গ্ৰহণ কৰিলে মগজুৰ কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰাত সহায়ক হ’ব পাৰে। মৃগীৰোগীয়ে সঠিক খাদ্য গ্ৰহণ কৰি সুস্থ আৰু সুষম জীৱন যাপন কৰিব পাৰে।(4 superfoods for diet of epilepsy patients)

Related Articles