মূলা পাতত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ, এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে
HEALTH । শীতকালীন বজাৰখন শাক-পাচলিৰে ভৰি আছে। ৰেড হোৱাইট মুলো এই বতৰৰ অন্যতম শাক। অৱশ্যে মূলা ৰান্ধিলে সাধাৰণতে পাতবোৰ পেলাই দিয়া হয়। এই মূলাত বহুত স্বাস্থ্যকৰ উপাদান থাকে, গতিকে পেলাই নিদিব।
মূলা পাতত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ, এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়। পাচলিৰ সেউজীয়া অংশই তেজত চেনিৰ মাত্ৰা কমোৱাত সহায় কৰে, গতিকে ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে ই অতি উত্তম। ইয়াৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম, যাৰ ফলত তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা সুস্থিৰ হৈ থাকে। গতিকে নিৰাপদে খাব পাৰিব।
মূলা পাতত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। যিয়ে আমাৰ ওজন কমোৱাতো সহায় কৰে। গতিকে এই শাকটো আপুনি নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত ৰাখিব পাৰে। মূলা পাতত শৰীৰৰ হজম হোৱাত সহায় কৰে। কিন্তু ৰাতি এই খাদ্য পৰিহাৰ কৰা ভাল।
কিন্তু বজাৰৰ পৰা অনাৰ পিছত ৰন্ধা আগতে দুই এটা কথা মনত ৰাখিব। মূলা পাতত ৰাসায়নিক ৰং আৰু উদ্যোগিক সাৰ থাকিব পাৰে। কৃত্ৰিম সাৰ প্ৰায়ে শৰীৰৰ ক্ষতি কৰে। গতিকে কাটিবৰ আগতে গৰম বা ঠাণ্ডা পানীত অলপ সময় তিয়াই থওক। পানী পেলাই ৰন্ধা-বঢ়াৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰক।
মূলা পাতত কেলৰি কম আৰু আঁহ বেছি থাকে, যাৰ ফলত শৰীৰৰ প্ৰদাহ কমোৱাত সহায় কৰে। ইয়াত অধিক পৰিমাণৰ ছডিয়াম থাকে, যিয়ে নিম্ন ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰোৱাতো এই পাত ফলপ্ৰসূ।
মূলা পাতত আঁহ, আইৰণ, কেলচিয়াম, ফছফৰাছ, ফলিক এচিড, ভিটামিন এ, চি, বি ৯, ছডিয়াম, মেগনেছিয়াম, কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। পাইল, হৃদৰোগত ই অতি উপযোগী। ভিটামিন চি আৰু আইৰণৰ উপস্থিতিৰ বাবে ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে। শীতকালীন সংক্ৰমণৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সুস্বাস্থ্য বজাই ৰাখিবলৈ ভৰিৰ ওপৰত মুলো গ্ৰীণ ৰাখক।
আজিকালি বহু লোক খাদ্যাভ্যাসৰ বেয়া অভ্যাসৰ বাবে বিভিন্ন ৰোগত ভুগিছে। ৰক্তহীনতা তাৰ ভিতৰত অন্যতম। মূলা পাতত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ আইৰণ থাকে। এই শাকবিধে তেজত হিম’গ্লবিনৰ মাত্ৰা বৃদ্ধিৰ কাম কৰে। গতিকে নিয়মিতভাৱে মুলো শাক খালে ৰক্তহীনতাৰ ভয় নাথাকে।