গজালি ওলোৱা বুটক পুষ্টিকৰ খাদ্য বুলি গণ্য কৰা হয়। স্বাস্থ্যৰ উপকাৰিতাৰ বাবে গজালি ওলোৱা বুট উত্তম খাদ্য। আচলতে গজালি ওলোৱা বুটৰ পুষ্টিকৰ মূল্য বৃদ্ধি পায়। নিমখ আৰু পিয়াঁজৰ লগত মিহলাই খালে এনে বুটৰ সোৱাদ বাঢ়িব। (Sprouted Gram)
গজালি ওলোৱা বুট খোৱাৰ উপকাৰিতা-
১/ পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণ বৃদ্ধি পাব (Increased Nutrient Absorption)
গজালি ওলোৱা বুটে অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদানৰ জৈৱ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত আপোনাৰ শৰীৰে আইৰণ, কেলচিয়াম আৰু বি ভিটামিনৰ দৰে ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ শোষণ কৰাত সহজ হয়।(Health Benefits Of Sprouted Gram)
২) হজম শক্তি ভাল হব (Improved Digestibility)
গজালি ওলোৱা বুট ফাইটিক এচিডৰ দৰে মৌল হ্ৰাস কৰে, যিয়ে খনিজ শোষণত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। এনে বুট খালে আপোনাৰ হজম শক্তি উন্নত হয়।
৩/ আঁহযুক্ত
গজালি ওলোৱা বুট খাদ্য আঁহৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস, যিয়ে পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে আৰু লগতে সুস্থ মলত্যাগ কৰে।
৪) প্ৰটিনযুক্ত
গজালি ওলোৱা বুটক প্ৰটিনৰ সমৃদ্ধ উৎস যদিও গজালি ওলোৱাৰ ফলত ফলত ইয়াৰ প্ৰটিনৰ পৰিমাণ আৰু অধিক বৃদ্ধি পায়।
৫/ এমিনো এচিডেৰে সমৃদ্ধ
গজালি ওলোৱা বুটত অত্যাৱশ্যকীয় এমিনো এচিড প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়, যিয়ে শৰীৰক শক্তিশালী কৰে আৰু পেশীবোৰ মেৰামতি কৰে।
৬/ গ্লাইচেমিক সূচকাংক কম
গজালি ওলোৱা বুটতৰ গ্লাইচেমিক সূচকাংক কম, অৰ্থাৎ ই তেজত চেনিৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে আৰু টাইপ-২ ডায়েবেটিছ ৰোগীক উপকৃত কৰে।