সোৱাদত টেঙা, মিঠা তেতেলীয়ে কণ্ঠ সুৰীয়া কৰি তোলাত সহায় কৰে বুলি বিশ্বাস কৰা হয়। উত্তৰ ভাৰতৰ পৰা দক্ষিণ ভাৰতলৈকে তেতেলী ব্যৱহাৰ কৰে ৰাইজে। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, শীতকালত তেতেলী আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে হাৰ্ট এটেকৰ আশংকা কম হ’ব।(Tamarind Benefits)
আমাৰ শৰীৰৰ ব্লাড চুগাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে তেতেলীয়ে। তেতেলীত পলিফিনল প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়। ডায়েবেটিছৰ বাবে ই অতি উপকাৰী, ইয়াৰ উপৰিও তেতেলীত বহু ধৰণৰ প্ৰটিনও পোৱা যায় যিয়ে ব্লাড চুগাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰি আপোনাৰ ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু পেশী শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে।(Winter)
তেতেলীয়ে কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। শীতকালত হাৰ্ট এটেকৰ ৰোগীৰ সংখ্যা বেছি। শীতকালত তেতেলী খালে হাৰ্ট এটেকৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ হ্ৰাস পায়। আনহাতে অমিতাত এন্টি অক্সিডেন্ট থাকে যিয়ে কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।
তেতেলীৰ এন্টিঅক্সিডেন্টসমূহে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে। ই শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। কেৱল এয়াই নহয়, তেতেলীয়ে শৰীৰৰ প্ৰদাহ কমোৱাত সহায় কৰে। লগতে বেয়া কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰে।
তেতেলী খালে হজম শক্তি উন্নত হয়। তেতেলীয়ে হজম শক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে। তেতেলী খালে ডায়েৰিয়া আৰু পেটৰ বিষৰ সমস্যাৰ পৰাও সকাহ পাব পাৰে। লগতে, তেতেলীয়ে ওজন হ্ৰাসতো সহায় কৰে কাৰণ ইয়াত চৰ্বি নাথাকে।