চীনা খাদ্যত তিল পোৱা যায় যদিও তিল সাধাৰণতে দৈনন্দিন ৰন্ধন প্ৰণালীত পৰিৱেশন কৰা নহয়। যদি আপুনি কেৱল তিল খাই ভাল নাপায় তেন্তে ইয়াৰে লাডু বনাব পাৰে।(Sesame Laddu)
শীত আহিলে তিলৰ লাডু খাই ভাল লাগে। ঋতু পৰিবৰ্তনৰ সময়ত তিল খোৱাৰ প্ৰৱণতা বৃদ্ধি পায়। তথাপিও এই সময়ছোৱাত তিল খালে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী হয় বুলি পুষ্টিবিদসকলে কয়। আনহাতে ঋতু পৰিবৰ্তনৰ সময়ত সংক্ৰামক ৰোগৰ আশংকা থাকে।
তিলৰ গুটিত আইৰণ, কেলচিয়াম, ফছফৰাছ আদি খনিজ পদাৰ্থ থাকে। ইয়াৰ উপৰিও তিলত আঁহ থাকে। এই আঁহে অন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰখাৰ উপৰিও তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰাও নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। বহুতৰে ছাল শীতকালত ৰুক্ষ আৰু শুকান হৈ পৰে। তিলে ছালৰ প্ৰদাহজনিত সমস্যাও নিৰাময় কৰে। চীনা খাদ্যত তিল পোৱা যায় যদিও এই গুটি সাধাৰণতে দৈনন্দিন ৰন্ধন প্ৰণালীত ব্যৱহাৰ কৰা নহয়। যদি আপুনি কেৱল তিল খাই ভাল নাপায় তেন্তে ইয়াৰে লাডু বনাব পাৰে। এটা ৰেচিপি শিকি লওক-
সামগ্ৰীসমূহ:
তিলঃ ২ কাপ
গুড়ি/চেনিঃ ১ কাপ
কাজু বাদামঃ ২ চামুচ
কাঠ বাদাম পিহিঃ ২ চামুচ
সৰু ইলাচিৰ গুড়িঃ আধা চামুচ
পদ্ধতি-
১) প্ৰথমে শুকান কেৰাহীত তিলখিনি লাহে লাহে লৰাই ভাজি ল’ব।
২) পোৰা তিলখিনিৰ আধাখিনি মিক্সাৰত পিহি ল’ব
৩) তাৰপিছত বাকী বস্তুখিনি কেৰাহীত দি অলপ সময় লৰাই থাকিব। তাৰপিছত গাখীৰ আৰু চেনি লাহে লাহে দি গলিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে গেছ বন্ধ কৰি দিব। যদি চেনি দিব নিবিচাৰে তেন্তে গুৰও দিব পাৰে।
৪) এই মিশ্ৰণত তিলৰ গুড়ি, গোটা তিল, পিহি লোৱা আলমণ্ড আৰু সৰু ইলাচিৰ গুড়ি ছটিয়াই দিব।
৫) এইবাৰ দুই হাতৰ তলুৱাত কিছু ঘিউ লগাব। তিলৰ মিশ্ৰণটো অলপ ঠাণ্ডা হ’লে তাৰ পৰা অলপমান লৈ লাড়ুৰ আকৃতিত বনাব।