শীতকাল মানেই কমলা। শীতৰ ৰ’দত কমলা খোৱাৰ মজা বেলেগ। গতিকে শীতকালত কমলা খাবলৈ সকলোৰে মন যায়। কমলাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও বহু উপকাৰী। কিন্তু এই সকলোবোৰ উপকাৰৰ মাজতো কমলা সকলোৰে বাবে নহয়। কমলা খাবলৈ কোনে পাহৰি নাযায়? কমলা বেছিকৈ খালে কি হ’ব?(Orange Side Effect)
কমলাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থাকে যিয়ে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। শীতকালত কমলা নিয়মিত খালে ঠাণ্ডা আৰু কাহ কম হয়। ইয়াৰ উপৰিও কমলা শীতকালত শৰীৰত পানীৰ অভাৱ পূৰণ কৰে, শৰীৰ আৰ্দ্ৰ কৰি ৰাখে।
শীতকালত এচিডিটি, গেছ-হাৰ্টবাৰ্ণ সমস্যা বৃদ্ধি পায়। সেই ক্ষেত্ৰত কমলা অতি উপকাৰী। কমলাত আঁহ থাকে যিয়ে পেটৰ সকলো সমস্যা ভাল কৰে।
কমলাই ছালখন সুস্থ কৰি ৰাখে। কমলাত থকা ভিটামিন চি ছালত কলাজেন উৎপাদনত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও কমলাত আঁহ, এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে যিয়ে সামগ্ৰিকভাৱে ছালৰ যত্ন লয়।
কিন্তু কমলা সকলোৰে বাবে উপকাৰী নহয়। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে কিডনীৰ সমস্যাত ভুগি থকা লোকসকলে কমলা খাব নালাগে। আচলতে কমলাত পটাছিয়ামৰ পৰিমাণ কম। কিন্তু যিসকল লোকৰ তেজত ইতিমধ্যে পটাছিয়াম বেছি থাকে, তেওঁলোকৰ বাবে কমলা বেছিকৈ খালে হাইপাৰকেলেমিয়াৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগ হ’ব পাৰে।
কমলাত আঁহ থাকে। গতিকে কমলা বেছিকৈ খালে পেটৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। যিহেতু কমলাবোৰে এফালে গেছ-এচিডিটিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে, আনফালে, বেছিকৈ খালে বদহজম-এচিডিটি-গেছৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। পেটৰ বিষ, বমি, ডায়েৰিয়া আদিও হ’ব পাৰে।
কমলাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থাকে। গতিকে কমলা বেছিকৈ খালে হাৰ্টবাৰ্ণ, বমি, আনকি অনিদ্ৰা আৰু হাৰ্ট এটেক হ’ব পাৰে। গেষ্ট্ৰ’ইছ’ফেজিয়াল ৰিফ্লাক্স ডিজিজ (GERD) ৰোগত আক্ৰান্ত লোকসকলে কমলা খোৱাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
এলাৰ্জীৰ সমস্যা হ’লেও কমলা বেছিকৈ নাখালেই ভাল। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে দৈনিক ১-২ টা কমলা খাব পাৰি। তাতকৈ বেছি খোৱাটো বিপদজনক।