শস্যত বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। এই সকলোবোৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী যদিও কিছুমান বিশেষ প্ৰকাৰৰ শস্য ৰোগ নিৰাময়ত উপকাৰী। খাদ্য আৰু পানীয়ৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পৰে। শস্যজাতীয় খাদ্য আমাৰ দৈনন্দিন খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত। যদি আপুনি সুস্থ হৈ থাকিব বিচাৰে, তেন্তে দৈনন্দিন খাদ্যত কিছুমান শস্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে। কুইনোয়া এনে এটা পুষ্টিকৰ শস্য। ইয়াক শীতকালৰ ছুপাৰফুড বুলি গণ্য কৰা হয়। কুইনোয়াত আঁহ, বি ভিটামিন, ভিটামিন ই, আইৰণ, মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম, কেলচিয়াম আৰু ফছফৰাছ আদি পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। ইয়াত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানে হাৰ্ট এটেক আৰু কেন্সাৰৰ দৰে মাৰাত্মক ৰোগৰ আশংকা দূৰ কৰে। কুইনোয়া খাদ্যত দাইল বা দাইলৰ দৰে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি।
কুইনোয়াত ওমেগা ৩ ফেটি এচিড আৰু মনোঅনচেচুৰেটেড ফেটি এচিড থাকে। হৃদৰোগীৰ বাবে Quinoa উপকাৰী। এইবোৰে বেয়া কলেষ্টেৰল কমোৱাত সহায় কৰে আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত ৰোগৰ সম্ভাৱনাও কমায়।
হজম শক্তি উন্নত কৰা
কুইনোয়া হজম শক্তিৰ বাবে উপকাৰী বুলি জনা যায়। ইয়াত আঁহ প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। ইয়াক সেৱন কৰিলে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু বদহজমৰ দৰে সমস্যাৰ পৰা মুক্তি পোৱাত সহায় হয়। যদি হজম শক্তিৰ লগত জড়িত কোনো সমস্যা হয় তেন্তে কুইনোয়াক খাদ্যৰ অংশ হিচাপে লওক।
কেন্সাৰত কুইনোয়া
কুইনোৱে কেন্সাৰৰ দৰে মাৰাত্মক ৰোগ নিৰাময়ৰ কাম কৰে। ইয়াত উপস্থিত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানে কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে। কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাতো কুইনোয়া উপকাৰী।
হাড় শক্তিশালী কৰা
প্ৰটিন, এমিনো এচিড, মেগনেছিয়াম, কেলচিয়াম আৰু ফছফৰাছৰ দৰে পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে যিয়ে হাড় শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰে। কুইনোয়া খালে বাতবিষ আৰু অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ দৰে ৰোগৰ সম্ভাৱনা দূৰ হয়।
ৰক্তহীনতাৰ সম্ভাৱনা নাইকিয়া কৰে
এই শস্যত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আইৰণ থাকে। কুইনোয়া খালে শৰীৰৰ ৰক্তহীনতা দূৰ হয় আৰু ৰক্তহীনতাৰ সম্ভাৱনা কম হয়। খাদ্যত কুইনোয়া অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে আইৰণৰ অভাৱৰ ক্ষেত্ৰত উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে।