দুটা, তিনি বা চাৰি! এজন ব্যক্তিয়ে একেলগে কেইটা কল খাব পাৰে। পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ বাবে কল খোৱাটো ভাল বুলি বিবেচিত। দিনটোত এটা বা ততোধিক কল খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল নে? কিয়নো কলত পুষ্টি পৰিমাণ বেছি। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ ফাইবাৰ, ভিটামিন বি ৬ আৰু পটাছিয়াম থাকে। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞ আৰু গৱেষণাৰ মতে, কলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে কাৰ্বহাইড্ৰেট আৰু শক্তি থাকে। ব্যায়াম কৰাৰ আগতে কল খোৱাটো এটা উত্তম বিকল্প। কিন্তু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল আপুনি দৈনিক কিমান কল খাই। কলত পটাছিয়াম, ফাইবাৰ, ভিটামিন বি ৬, চি, এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু কেৰটিনয়ড আৰু ফ্লেভনয়ডৰ দৰে ফাইটোকেমিকেল থাকে যিয়ে শক্তিশালী স্থানৰ দৰে কাম কৰে।
মধ্যমীয়া পৰিমাণৰ কল আপোনাৰ স্বাস্থ্য ভালে ৰাখিব । অৱশ্যে কলৰ কেলৰি সমৃদ্ধ বুলি গণ্য কৰা হয়। সেয়েহে, ভোক দূৰ কৰাত সহায় কৰে। একে সময়তে ই ওজন বৃদ্ধিৰ এটা প্ৰধান কাৰণো হৈ পৰে। কিন্তু দিনটোত কিমান কল খাব লাগে বা খাব নালাগে তাৰ কোনো নিৰ্দিষ্ট সংখ্যা নাই যদিও প্ৰতিদিনে ১-২ কল খালে যথেষ্ট বুলি ধৰা হয়।
কলত দ্ৰৱণীয় আঁহ, ফ্ৰুক্ট’জ আৰু অধিক কাৰ্বহাইড্ৰেট আৰু কম পৰিমাণৰ পানী থাকে। গতিকে কল বেছিকৈ সেৱন কৰিলে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু গেষ্ট্ৰিক সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। বেছিকৈ কল খালে টোপনিৰ সমস্যাৰ লগতে কোষ্ঠকাঠিন্যও হ’ব পাৰে। কলৰ ট্ৰিপট’ফেন নামৰ মৌলৰ বাবে এনে হয়। ই এবিধ এমিনো এচিড যিটো শৰীৰে প্ৰটিন আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ অণু যেনে চেৰ’টনিন তৈয়াৰ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰে। যাৰ ফলত মেজাজ আৰু টোপনিৰ অভাৱ বৃদ্ধি পায়। কলত ভিটামিন বি ৬ থাকে।