ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে তিতা কেৰেলা অতি উপকাৰী খাদ্য। তিতা কেৰেলাৰ প্ৰাকৃতিক উপাদানে ব্লাড চুগাৰৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে আৰু শৰীৰক সুস্থ কৰি ৰাখে।(Bitter Gourd) ডায়েবেটিছ বিশেষকৈ টাইপ ২ ডায়েবেটিছ এনে এক ৰোগ যিটো নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। সঠিক খাদ্যাভ্যাস, দৈনিক ব্যায়াম আৰু ঔষধে এই ৰোগৰ চিকিৎসাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এই সকলোবোৰ ঔষধৰ ভিতৰত এটা জনপ্ৰিয় আৰু প্ৰাকৃতিক ঔষধ হ’ল তিতা কেৰেলা। তিতা কেৰেলাৰ সোৱাদ কেৱল তিতা নহয়, ডায়েবেটিছৰ চিকিৎসাতো অতি উপকাৰী। মধুমেহ ৰোগত তিতাই কেনেদৰে সহায় কৰে আৰু কেনেদৰে খাব লাগে জানো আহক।
তিতা আৰু ডায়েবেটিছ-
তিতা কেৰেলাত বহুতো উপাদান থাকে যিয়ে ব্লাড চুগাৰৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। তিতা কেৰেলা খালে ব্লাড চুগাৰৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা যায় আৰু শৰীৰত ইনচুলিনৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি পাব পাৰে। ই প্ৰাকৃতিক ইনচুলিনৰ দৰে কাম কৰে আৰু চুগাৰক শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত সহায় কৰে। তিতাত চৰেন্টিন নামৰ জৈৱ সক্ৰিয় যৌগ পোৱা যায়, যিয়ে তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। তিতা কেৰেলাত ইনচুলিনৰ দৰে কাম কৰা পলিপেপটাইড-পি থাকে। ইয়াত ভিটামিন চিও পোৱা যায়, যিয়ে এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰে। লগতে তিতা কেৰেলাই পাচনতন্ত্ৰ উন্নত কৰে আৰু ওজন কমোৱাত সহায় কৰে।
তিতা কেৰেলাৰ ব্যৱহাৰ-
তিতা কেৰেলা বহু ধৰণে খাব পাৰি। আটাইতকৈ সাধাৰণ পদ্ধতিটো হ’ল তিতা কেৰেলাৰ ৰস। দিনটোত ১-২ বাৰকৈ, ৰাতিপুৱা খালী পেটত বা আহাৰ খোৱাৰ পিছত ১ কাপ তিতা কেৰেলাৰ ৰস খাব পাৰে। তিতা শাক-পাচলিও খাব পাৰে। সপ্তাহত ৩-৪ বাৰ ১-২ বাটি তিতা শাক-পাচলি খোৱাটো ভাল।
তিতা কেৰেলা খোৱাৰ সময়ত কিছুমান কথা মনত ৰখাৰ প্ৰয়োজন। তিতা কেৰেলাৰ তিতা একাংশ মানুহৰ বাবে অসহ্যকৰ। গতিকে ক্ৰমান্বয়ে তিতা কেৰেলাক খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক। তিতা কম পৰিমাণেহে খাব লাগে, কিয়নো অত্যধিক সেৱন কৰিলে পেটৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। গৰ্ভাৱস্থা আৰু স্তনপানৰ সময়ত মহিলাসকলক তিতা কেৰেলা পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। যদি আপুনি ডায়েবেটিছৰ ঔষধ খাই আছে, তেন্তে তিতা কেৰেলা গ্ৰহণ কৰাৰ সময়ত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব।