যদি আপুনি ভাবে যে মিঠাইতকৈ শীতল পানীয় খোৱাটো ভাল, তেন্তে এই খবৰ আপোনাৰ বাবে। শেহতীয়াকৈ ছুইডেনৰ ৭০ হাজাৰ প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকৰ ওপৰত কৰা এক অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে সঘনাই শীতল পানীয় সেৱনে মিঠাই খোৱাতকৈ অধিক হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত ষ্ট্ৰোক, হৃদযন্ত্ৰৰ বিকলতা, অনিয়মিত হৃদস্পন্দন আৰু এনিউৰিজম (ধমনীত ফুলা) আদি গুৰুতৰ সমস্যাও অন্তৰ্ভুক্ত।(Cold Drink)
ছুইডেনত কৰা এই গৱেষণাত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ১৯৯৭ চনৰ পৰা ২০০৯ চনৰ ভিতৰত খাদ্য সম্পৰ্কীয় প্ৰশ্নাৱলী পূৰণ কৰিছিল। ইয়াত সুধিছিল যে তেওঁলোকে তিনিটা মূল উৎসৰ পৰা কিমান কেলৰি পায় – শীতল পানীয় আৰু চেনিযুক্ত পানীয়, জাম বা মৌৰ দৰে টপিং আৰু পেষ্ট্ৰি, কেণ্ডি বা আইচক্ৰীমৰ দৰে মিঠাই। ২০ বছৰতকৈ অধিক সময়ৰ ফ’ল’-আপৰ অন্তত প্ৰায় ২৬,০০০ লোক হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত ৰোগত আক্ৰান্ত হৈছিল। গৱেষণাৰ মতে, শীতল পানীয় খোৱাসকলৰ মাজত এই আশংকা সৰ্বাধিক হোৱা দেখা গৈছে।
শীতল পানীয় কিয় বিপদজনক?
শীতল পানীয়ত ঘনীভূত চেনি থাকে, যিটো শৰীৰৰ বাবে অধিক ক্ষতিকাৰক বুলি প্ৰমাণিত হয়। আনহাতে ছ’ডাত খালী কেলৰি থাকে, আনহাতে মিঠাইত কাৰ্বহাইড্ৰেট, চৰ্বি আৰু প্ৰ’টিনৰ দৰে অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে, যিয়ে শৰীৰক কিছু পৰিমাণে ভাৰসাম্য প্ৰদান কৰে। শীতল পানীয় খালে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়, যাৰ বাবে ইনচুলিন হৰম’নে অধিক পৰিমাণে কাম কৰিবলগীয়া হয়। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ ফলত শৰীৰৰ স্নায়ুবোৰ ফুলি উঠে আৰু ক্ষতিসাধন হয়, যাৰ ফলত হাৰ্ট এটেক আৰু ষ্ট্ৰোক হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। ইয়াৰ উপৰিও শীতল পানীয়ৰ ওজন বৃদ্ধি আৰু মেদবহুলতাৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু কলেষ্টেৰলৰ সমস্যা হ’ব পাৰে।
সুস্থ বিকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ সময়-
শীতল পানীয়ৰ পৰিৱৰ্তে ফলৰ পানী বা ঘৰতে বনোৱা স্মুদি খাব পাৰে। লগতে মনত ৰাখিব যে আপোনাৰ খাদ্যত মাত্ৰ ১০% কেলৰিহে যোগ কৰা চেনিৰ পৰা আহিব লাগে। এটা কেনত শীতল পানীয়ত প্ৰায় ১২ চামুচ চেনি থাকে, যিয়ে ইতিমধ্যে আপোনাৰ দৈনিক সীমা অতিক্ৰম কৰে।