কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি হোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে একেবাৰেই ভাল নহয়, কাৰণ ইয়াৰ ফলত উচ্চ বি পি, হাৰ্ট এটেক আৰু ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। ২০১৫-১৬ চনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য সমীক্ষা অনুসৰি ভাৰতৰ ৭৮ শতাংশ মহিলা আৰু ৭০ শতাংশ পুৰুষে আমিষ খাদ্য খায়। এনে পৰিস্থিতিত কুকুৰা বেছিভাগ মানুহৰে পছন্দ কাৰণ ইয়াত ৰঙা মাংসতকৈ কম চৰ্বি থাকে আৰু ইয়াৰ খৰচো বেছি নহয়, কিন্তু আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰশ্নটো হ’ল কুকুৰা খালে শৰীৰত কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি পায় নে-
ৰঙা মাংসত থকা সংপৃক্ত চৰ্বিৰ বাবে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায়, গতিকে বহু খাদ্য বিশেষজ্ঞইও কুকুৰাক নন-ভেজ বস্তুতকৈ অধিক স্বাস্থ্যকৰ বুলি গণ্য কৰে। কুকুৰা খালে শৰীৰৰ প্ৰটিনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হয়, কিন্তু অতিৰিক্ত যিকোনো বস্তু খোৱাটো ক্ষতিকাৰক বুলি প্ৰমাণিত হয়, কুকুৰাৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা হয়।
কুকুৰা আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী নে ক্ষতিকাৰক হ’ব, ই নিৰ্ভৰ কৰিব আপুনি কেনেকৈ ৰান্ধিছে তাৰ ওপৰত। যদি আপুনি কুকুৰা ৰন্ধাত অধিক তেল ব্যৱহাৰ কৰিছে, য’ত অধিক সংপৃক্ত চৰ্বি থাকে, তেন্তে ই কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি কৰিব।
কুকুৰাত পোৱা পুষ্টিকৰ উপাদান
-প্ৰটিন- ২৭.০৭ গ্ৰাম
কলেষ্টেৰল – ৮৭ মিলিগ্ৰাম
-চৰ্বি- ১৩.৫ গ্ৰাম
-কেলৰি- ২৩৭ মিলিগ্ৰাম
-কেলচিয়াম- ১৫ মিলিগ্ৰাম
-ছডিয়াম ৪০৪ মিলিগ্ৰাম
-ভিটামিন এ – ১৬০ মাইক্ৰ’গ্ৰাম
-লোহা- ১.২৫ মিলিগ্ৰাম
-পটাছিয়াম- ২২১ মিলিগ্ৰাম
যদি আপুনি কুকুৰা প্ৰস্তুত কৰোতে মাখন, তেল বা আন যিকোনো সংপৃক্ত চৰ্বি বেছি ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে স্পষ্টভাৱে কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি পাব। বাটাৰ চিকেন, চিকেন চাংজী, আফগানি চিকেনে চৰ্বি বৃদ্ধি কৰে
যদি আপুনি বিচাৰে যে কুকুৰা খালে তেজত বেয়া কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি নহয়, তেন্তে ইয়াৰ বাবে আপুনি কিছুমান বিশেষ ৰেচিপি বাছি ল’ব পাৰে, যেনে চিকেন চূপ, কম তেলত বনোৱা চিকেন তণ্ডুৰী, কয়লাত সিজোৱা চিকেন কাবাব। এই সকলোবোৰ খাদ্যবস্তুতে ৰন্ধন তেল আৰু ঘিউৰ ব্যৱহাৰ অতি কম, গতিকে এইবিলাকে স্বাস্থ্যৰ বিশেষ ক্ষতি নকৰে।