শীতকালত মানুহে প্ৰায়ে শুকান আৰু নিৰ্জীৱ ছালৰ সমস্যাত ভুগিবলগীয়া হয়। কেৱল বতৰৰ বাবেই নহয়, শৰীৰত কিছুমান পুষ্টিকৰ উপাদানৰ অভাৱৰ বাবেও ছালখন শুকান হৈ পৰে। বিশেষকৈ ভিটামিন ই আৰু ভিটামিন এৰ অভাৱত ছাল শুকান আৰু ৰুক্ষ হৈ পৰে। এই ভিটামিনবোৰৰ অভাৱৰ বাবে ছালৰ আৰ্দ্ৰতা কমিবলৈ আৰম্ভ কৰাই নহয়, বয়সতকৈ আগতে বয়স বৃদ্ধি যেন দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এনে পৰিস্থিতিত এই পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ এনে খাদ্য আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেই ৫ টা খাদ্যৰ বিষয়ে জানি লওক-(Dry Skin)
আখৰোট আৰু আলমণ্ডত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ই থাকে। দৈনিক শুকান ফল খালে ছালখন ছালখন সুস্থ আৰু কোমল হৈ থাকে।(vitamin)
গাজৰ ভিটামিন এৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস। গাজৰ চালাড, ৰস বা শাক-পাচলিৰ ৰূপত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক। ছালখন হাইড্ৰেটেড কৰি ৰখাত গাজৰে সহায় কৰিব।
এভোকেডোত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ই আৰু স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি থাকে, যিয়ে ছালত আৰ্দ্ৰতা প্ৰদান কৰে আৰু শুকানতা দূৰ কৰে।
পালেং শাকৰ দৰে সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলিত ভিটামিন এ আৰু ভিটামিন ই প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। ই ছালৰ পুষ্টি আৰু আৰ্দ্ৰতা বজাই ৰখাত সহায় কৰে।
ভিটামিন ই আৰু ভিটামিন এ কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ-
ভিটামিন ই আৰু এ, এই দুবিধ ভিটামিনে এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰে, যিয়ে ছালখনক ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ পৰা ৰক্ষা কৰে আৰু ইয়াক পুষ্টি প্ৰদান কৰে। একে সময়তে ভিটামিন এ-এ ছালৰ আৰ্দ্ৰতা বজাই ৰখাত আৰু নতুন কোষ গঠনত সহায় কৰে। এই ভিটামিনবোৰৰ অভাৱৰ বাবে ছালখন শুকান, নিৰ্জীৱ হৈ পৰিব পাৰে।