HEALTH: বিষ নিৰাময় আৰু ক’লা জিৰা

নিৰামিষ ৰন্ধনত প্ৰায়েই ক’লা জিৰাৰ প্ৰয়োজন হয়। ক’লা জিৰা-কেঁচা জলকীয়াৰ লগত বহুতেই ষ্টাৰ ফ্ৰাই কৰে বা তৰকাৰী বনায়। এই ক’লা জিৰা বেছনৰ লগতো সহজে মিহলাব পাৰি। ক’লা জিৰা পিয়াঁজৰ লগত জলকীয়া দি পিচি প্ৰস্তুত কৰা আহাৰ মহিলাসকলক প্ৰসৱৰ পিছত গৰম ভাতৰ সৈতে পৰিবেশন কৰা হয়। ই প্ৰসৱৰ পিছৰ বিষ কমায়। জ্বৰৰ বাবে মুখৰ সোৱাদ নোহোৱা হ’লেও ক’লা জিৰাৰ বটা খোৱা হয়।

ক’লা জিৰা এন্টিঅক্সিডেন্টেৰে ভৰপূৰ। ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। বহুতে দাবী কৰে যে ইয়াৰ সৰু সৰু বীজবোৰ কেন্সাৰৰ ক্ষেত্ৰতো অতি উপকাৰী।
ক’লা জিৰাৰ গুটিৰ তেলে কলেষ্টেৰল কমোৱাত সহায় কৰে। এক অধ্যয়নৰ বাবে ৫৭ জন লোকৰ শৰীৰত পৰীক্ষা কৰি দাবী কৰা হৈছে যে এবছৰত সকলোৰে তেজত চেনিৰ মাত্ৰা কম দেখা যায়।

উচ্চ ৰক্তচাপে হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। এই ক্ষেত্ৰত ক’লা জিৰাও উপযোগী। এই সৰু বীজে শৰীৰৰ ৰক্ত সঞ্চালন প্ৰক্ৰিয়া স্বাভাৱিক কৰি ৰখাতো সহায় কৰে। প্ৰদাহজনিত সমস্যাৰ সমাধান কৰে। ক’লা জিৰা স্মৃতিশক্তিৰ বাবেও অতি উপকাৰী। এই ক্ষুদ্ৰ শস্যই বহু সময়ত বহু লোকে ভুগি থকা উদ্বেগ আৰু ভয় কমোৱাতো সহায় কৰে।

ক’লা জিৰা শৰীৰৰ ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াৰ প্ৰধান শত্ৰু। উপকাৰী কোষৰ বৃদ্ধিতো সহায় কৰে।
বিষ উপশম কৰিবলৈ ক’লা জিৰা ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই বীজে অন্ত্ৰৰ বেক্টেৰিয়া ধ্বংস কৰে।

কিন্তু হয়, ক’লা জিৰা খোৱাৰ সময়ত মানি চলিবলগীয়া কিছুমান নিয়ম আছে। ইয়াক নিয়মিতভাৱে আৰু পৰিমিতভাৱে খাব লাগে। অতিমাত্ৰা সেৱনে ইয়াৰ বিপৰীত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। গৰ্ভাৱস্থাত ক’লা জিৰাৰ তেল খাব নালাগে। বহুতে ক’লা জিৰা হজম কৰিব নোৱাৰে। পুৰণি ক’লা জিৰা তেল স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক। যিয়ে নহওক বহু সময়ত ইয়াৰ ব্যৱহাৰৰ নিয়ম মানি চলাৰ আগতে বিশেষজ্ঞৰ লগত কথা পাতিব লাগে।

Related Articles