প্ৰস্ৰাৱৰ সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত খাদ্যই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।(Foods For UTI)প্ৰস্ৰাৱৰ সংক্ৰমণ, যাক প্ৰায়ে প্ৰস্ৰাৱ নলীৰ সংক্ৰমণ (UTI) বুলি কোৱা হয়। বহু কাৰণত হ’ব পাৰে, যেনে শৰীৰত বেক্টেৰিয়াৰ প্ৰৱেশ, জীৱনশৈলী বেয়া, পানীৰ অভাৱ। ইয়াৰ বাবে প্ৰস্ৰাৱ কৰাৰ সময়ত জ্বলা-পোৰা বা বিষ, সঘনাই প্ৰস্ৰাৱ কৰিবলৈ হেঁপাহ, প্ৰস্ৰাৱ কৰাত অসুবিধা, প্ৰস্ৰাৱত তেজ, তলপেটৰ বিষ বা চাপ, জ্বৰ আৰু ঠাণ্ডা আদি লক্ষণ দেখা যায়।
যদিও ঔষধৰ দ্বাৰা ইয়াৰ চিকিৎসা সম্ভৱ, কিন্তু আপুনি খাদ্য তালিকাত কিছুমান খাদ্য সামগ্ৰী অন্তৰ্ভুক্ত কৰি ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে। এই খাদ্যসমূহৰ এন্টি-বেক্টেৰিয়েল আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ থাকে যিয়ে শৰীৰক সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। এনে পৰিস্থিতিত যদি আপুনি বাৰে বাৰে প্ৰস্ৰাৱৰ সংক্ৰমণত অসুবিধা পায়, তেন্তে আপুনি এই ৫ টা খাদ্য সামগ্ৰী আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে-
প্ৰস্ৰাৱৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰেনবেৰী সেৱনে অতি উপকাৰী হ’ব পাৰে। এই ফলৰ ফলত বেক্টেৰিয়া প্ৰস্ৰাৱ নলীত লাগি থকাত বাধা দিয়ে, যাৰ ফলত সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা কম হয়।
দৈত প্ৰ’বায়’টিক থাকে, যিয়ে শৰীৰৰ ভিতৰত ভাল বেক্টেৰিয়া বৃদ্ধি কৰে। এই ভাল বেক্টেৰিয়াই প্ৰস্ৰাৱ নলীত বেক্টেৰিয়াৰ বৃদ্ধি ৰোধ কৰে, যাৰ ফলত সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা কম হয়। ইয়াৰ উপৰিও নিয়মিত দৈ খালে আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব।
হালধিৰ এন্টিবেক্টেৰিয়েল আৰু এন্টিফাংগেল গুণ আছে, যিয়ে শৰীৰত বেক্টেৰিয়া আৰু ভেঁকুৰৰ সংক্ৰমণ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। ই প্ৰস্ৰাৱৰ সংক্ৰমণৰ লক্ষণ কমোৱাত সহায় কৰিব পাৰে। খাদ্যত কেঁচা বা সিজোৱা হালধি অন্তৰ্ভুক্ত কৰক।
তিঁয়হে প্ৰস্ৰাৱৰ সংক্ৰমণৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সহায় কৰে। ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পানী থাকে, যিয়ে শৰীৰক জলসিঞ্চিত কৰি ৰাখে আৰু প্ৰস্ৰাৱ নলী পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰে।
আঙুৰ খালে কেৱল শৰীৰ হাইড্ৰেটেড হোৱাই নহয়, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰে। আঙুৰৰ ৰসে প্ৰস্ৰাৱৰ লগত জড়িত সমস্যাও হ্ৰাস কৰে বুলি জনা যায়।