যিকোনো ফল কেতিয়া আৰু কোন সময়ত খাব লাগে

প্ৰবাদ আছে যে খালী পেটত পানী খাওক আৰু ভৰ পেটত ফল…। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে খালী পেটত পানী খোৱাটো অতি স্বাস্থ্যকৰ, কিন্তু ভৰপূৰ পেটত ফল-মূল খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী কেতিয়াও উপকাৰী নহয়। ফল-মূল খোৱাৰো কিছুমান নিয়ম আছে।

যদিও ফল-মূল অতি স্বাস্থ্যকৰ প্ৰাকৃতিক খাদ্য, সকলো ফল-মূলেই সকলোৰে শৰীৰত ভাল প্ৰতিক্ৰিয়া নকৰে।

ওজন বৃদ্ধিৰ আশংকা

বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে গধুৰ আহাৰ খোৱাৰ পিছত ফল-মূল খোৱাটো একেবাৰেই স্বাস্থ্যকৰ নহয়। ইয়াৰ ফলত এচিডিটি, বদহজম আৰু ওজন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। দুপৰীয়া বা ৰাতিৰ আহাৰ গ্ৰহণৰ পিছত নিয়মিতভাৱে ফলমূল সেৱন কৰিলে শৰীৰত বিভিন্ন ৰোগ হ’ব পাৰে।

খালী পেটত ফল নহয়

খালী পেটত ফল-মূল খোৱাটো একেবাৰেই স্বাস্থ্যকৰ নহয়। ইয়াৰ ফলত এচিডিটিৰ গুৰুতৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে। গতিকে কিছু খাদ্য খাওক আৰু তাৰ পিছত ফল-মূল খাওক। খালী পেটত ফল নাখাব।

ফলৰ খোৱাৰ আগতে শুকান ফল খাওক

পুষ্টিবিদসকলে ফল খোৱাৰ আগতে বাদাম খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। ফল খোৱাৰ আগতে বাদাম খালে তেজত চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত থাকে। লগতে বাদাম চৰ্বিৰ উত্তম উৎস।

ফল খোৱাৰ পিছত পানী নাখাব

কেতিয়াও ফলৰ লগত পানী খাব নালাগে।

কেৱল ফলৰ লগত নহয়, কোনো খাদ্যৰ লগত পানী সেৱন কৰিব নালাগে। ই হজম শক্তি দূৰ্বল কৰিব পাৰে।

গোটা ফল খাবলৈ চেষ্টা কৰক

বহুতে ফলৰ ৰস খাবলৈ ভাল পায়। কিন্তু এই প্ৰথা ভাল নহয়। ফলৰ সকলো পুষ্টিকৰ উপাদান পাবলৈ গোটেই ফলটো চোবাই খালে অধিক উপকাৰী। এই অভ্যাস দাঁত আৰু আঁঠুৰ বাবে উপকাৰী।

সতেজ ফল

প্ৰথম কথা সতেজ ফল খোৱাটো সদায় স্বাস্থ্যকৰ। ইয়াৰ বাহিৰেও সতেজ ফলত থকা ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থই শৰীৰত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানৰ অভাৱৰ ক্ষতিপূৰণ সোনকালে কৰে। খোলাটোৰ লগত খাব পৰা সকলো ফল খাব লাগে। আপেল, অমিতা, আঙুৰ, নাচপতি শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী।

টেঙা ফল পৰিহাৰ কৰক

এচিডিটিৰ সমস্যা থাকিলে নেমু আৰু আন টেঙা পৰা বিৰত থাকিব লাগে। এই ফলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থাকিলেও অতিৰিক্তভাৱে সেৱন কৰিলে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।

Related Articles