ভাৰতত গৰম মছলা প্ৰায় লোকেই ব্যৱহাৰ কৰে। কাৰণ গৰম মছলাই সোৱাদ বৃদ্ধি কৰে, ই স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী। কিন্তু ইয়াক অত্যধিকভাৱে গৰম মচলা খোৱা উচিত নহয়।(Garam Masala)
ভাৰতীয় পাকঘৰত মছলাৰ বিশেষ স্থান আছে। আমি বহুতো ৰেচিপিত গৰম মছলা সংযোগ কৰো যিয়ে খাদ্যৰ সোৱাদ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰে। এনে মছলাৰ সহায়ত বনৌষধি চাহ প্ৰস্তুত কৰা হয়। যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত চৰ্দি, কাহ আৰু ভাইৰাছজনিত ৰোগৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়। তথাপিও গৰাম মছলা অত্যধিক সেৱন কৰাও উচিত নহয়, কিয়নো গৰম মচলা বেছিকৈ খোৱাৰ ফলত বহু সমস্যা সন্মুখীন হোৱাৰ সম্ভাৱনা।(side effects of eating excess garam masala)
বেছিকৈ গৰম মছলা খোৱাৰ অসুবিধা-
১) পেটৰ সমস্যা(Stomach problems)
গৰম মছলাৰ অত্যধিক সেৱনে পেটত সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। এইবোৰে পেটৰ বিষ, বদহজম, এচিডিটি আৰু বদহজম আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। যদি কাৰোবাৰ ইতিমধ্যে হজম শক্তিৰ সমস্যা আছে, তেন্তে খাদ্যত গৰম মছলাৰ পৰিমাণ কমাই দিব।
২) বমি হব পাৰে
বহু স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞৰ মতে গৰম মছলা যেনে জলকীয়া, লং, ধনীয়া, জালুক ইলাচি অতিমাত্ৰা ব্যৱহাৰ কৰিলে স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। এই মছলাবোৰে বমি, বিষ আদিৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
৩) হৃদযন্ত্ৰৰ ক্ষতি(Damage to the heart)
গৰম মছলাৰ অত্যধিক খালে আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যতো প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। ইয়াৰ ফলত ৰক্তচাপ বৃদ্ধিৰ আশংকা সৃষ্টি হয় যিয়ে শেষত হৃদৰোগৰ সৃষ্টি কৰে। হৃদৰোগীয়ে গৰাম মছলা পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
৪) মুখৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত প্ৰভাৱ
গৰম মছলাৰ অত্যধিক সেৱনে মুখৰ স্বাস্থ্য নষ্ট কৰিব পাৰে। ইয়াৰ কাৰণে বিষৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে, যেনে- দাঁতৰ আলু ফুলা, বিষ আৰু দাঁতৰ আলুৰ সংক্ৰমণ ইত্যাদি। কিন্তু কম পৰিমাণে গৰম মছলা খালে দাঁতৰ গহ্বৰ আঁতৰোৱাত সহায় কৰিব পাৰে।