Healthy Tiffin: শীতকালত শিশুৰ খাদ্যাভ্যাস সলনি কৰক, এই ৪টা স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য শিশুৰ টিফিনত দিয়ক

শীতকালত শিশুৰ এটা সুস্থ শৰীৰৰ বাবে দুপৰীয়াৰ আহাৰত তেওঁলোকৰ বাবে কিছু সোৱাদযুক্ত আৰু পুষ্টিকৰ খাদ্য প্ৰস্তুত কৰক আৰু স্কুললৈ যোৱাৰ সময়ত টিফিনত দিয়ক।(Healthy Tiffin)

শীতকালত মানুহৰ ভোকৰ লগতে লোভও বৃদ্ধি পাই। এই ঋতুত ওজনো অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়, যিটো স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক। কাৰণ মেদবহুলতাই বহু বেমাৰ সৃষ্টি কৰে শৰীৰত। আনহাতে শিশুৱে বেছিকৈ পেক কৰা খাদ্য খাই ভাল পায়, যাৰ বাবে তেওঁলোকে বহুতো স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সন্মুখীন হয় আৰু গুৰুতৰ ৰোগৰ বলি হয় মাজে মাজে।(Healthy Lunch Ideas For Kids)

গতিকে আজি আমি আপোনালোকক কিছু পুষ্টিকৰ আৰু প্ৰটিন সমৃদ্ধ খাদ্যৰ বিষয়ে ক’ম, যিয়ে শিশুক স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰখাই নহয়, ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াতো সহায় কৰিব পাৰে। অভিভাৱকসকলে শিশু স্কুললৈ যোৱাৰ সময়ত এই খাদ্যসমূহ নিজৰ সন্তানৰ টিফিনত দিব পাৰে।

১.উত্তপম আৰু বিলাহী-উত্তাপম চেমোলিনাৰ সহায়ত তৈয়াৰ কৰা হয়, য’ত মেগনেছিয়াম, ফছফৰাছ আদিৰ উপৰিও প্ৰচুৰ পৰিমাণে কাৰ্বহাইড্ৰেট, ফাইবাৰ, প্ৰটিন আৰু এ, বি ১, বি ২, বি ৩, বি ৬, বি ৯, বি ১২ আৰু চি ভিটামিন থাকে। বিলাহী, পনিৰ, পিয়াঁজ আৰু কেপচিকাম আদি শাক-পাচলিৰে বনাব পাৰে। দেশী ঘিউ বা অলিভ অইলত উত্তাপম বনাওক।

২) বিলাহী চাউলৰ সৈতে তিয়হ
বিলাহীৰে ভাত বনাবলৈ অলপ তেল বা ঘিউ ব্যৱহাৰ কৰি যিমান পাৰি সিমান শাক-পাচলি দিব লাগে, ইয়াত থকা ভিটামিন চিয়ে শৰীৰত এন্টিব’ডি উৎপন্ন কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী হয় আৰু বতৰ পৰিৱৰ্তনৰ ফলত হোৱা ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা পৰে। ইয়াৰ লগত তিয়হও দিব পাৰে, তিয়হে ছালখন সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে।

৩) পানীৰ ভুজীয়া, পৰঠা আৰু চালাড
পনীৰত প্ৰচুৰ পৰিমাণে কেলচিয়াম আৰু ফছফৰাছ থাকে, যিয়ে হাড় মজবুত কৰাত সহায় কৰে। পনীৰত এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণ আছে, যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। ইয়াত উচ্চমানৰ প্ৰটিন থাকে, যিয়ে ছাল আৰু চুলিক সুস্থ কৰি ৰাখে। পনীৰ পৰঠা আৰু কম তেলত ভাজি চালাডৰ লগতে দুপৰীয়াৰ আহাৰত ল’ৰা-ছোৱালীক দিব পাৰে।

Related Articles