মটৰ খোৱাৰ উপকাৰিতা: কেঁচা মটৰ কেৱল সোৱাদযুক্তই নহয়, স্বাস্থ্যৰ বাবেও ইয়াক অতি উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়, শীতকালত কেঁচা মটৰ দৈনিক খাব লাগে। যদিও প্ৰতিটো ঋতুতে কেঁচা মটৰ বজাৰত পোৱা নাযায়, শীতকালতহে কেঁচা মটৰৰ খেতি কৰা হয়। শীতকালত আমি দৈনিক কেঁচা মটৰ খালে স্বাস্থ্যৰ কি কি উপকাৰিতা হ’ব পাৰে জানো আহক-
মটৰত প্ৰটিন, আঁহ, ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আদি পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। এইবোৰে আমাৰ শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে শক্তি সুৰক্ষিতভাৱে ৰখাতো সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও কেঁচা মটৰ খালে বহুতো অভাৱজনিত ৰোগৰ সম্ভাৱনাও হ্ৰাস পায়।
কেঁচা মটৰত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থাকে, যিটো পুষ্টিকৰ উপাদান যিটো ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে দায়ী বুলি গণ্য কৰা হয়। ইয়াক শীতকালত খাব লাগে কাৰণ ই চৰ্দি, কাহ, ফ্লু আৰু ভাইৰাছজনিত ৰোগৰ সম্ভাৱনা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰে।
কেঁচা মটৰত আঁহৰ অভাৱ নাই, ইয়াৰ উপৰিও ই কম গ্লাইচেমিক ইনডেক্স থকা খাদ্য যিয়ে খোৱাৰ সময়ত তেজৰ চেনিৰ বৃদ্ধি নহয়, যাৰ ফলত ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো সহজ হৈ পৰে। এই কাৰণেই বেছিভাগ স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞই ইয়াক খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
মটৰত কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম, ফছফৰাছ আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ পোৱা যায় যিয়ে হাড় শক্তিশালী কৰিব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা হাড়ৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধত সহায়ক হ’ব পাৰে আৰু শৰীৰটোও সবল কৰি তুলিব পাৰে।