যদি চৰ্দি আৰু কাহৰ সন্মুখীন হয় তেন্তে শৰীৰ শক্তিশালী কৰিবলৈ তুলসী আৰু আদাৰ বনৌষধি চাহ খাব লাগে।শীতকাল অহাৰ লগে লগে চৰ্দিৰ দৰে বতৰৰ ৰোগ। যিসকল লোকৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল, বিশেষকৈ সেইসকল লোক অতি সোনকালে ঠাণ্ডাৰ বলি হয়। এনে পৰিস্থিতিত প্ৰাকৃতিক উপাদানৰে তৈয়াৰী বিশেষ চাহেৰে শীতকালীন সাধাৰণ ৰোগ যেনে চৰ্দি, কাহ, ডিঙিৰ বিষ আৰু জ্বৰ আদিৰ পৰা নিজকে ৰক্ষা কৰিব পাৰি।
আদা আৰু তুলসী দুয়োটা প্ৰাকৃতিক উপাদান যিয়ে ঋতুভিত্তিক ৰোগ সৃষ্টি কৰা বেক্টেৰিয়াবোৰ নাইকিয়া কৰে। এই দুয়োটাতে বেক্টেৰিয়া প্ৰতিৰোধী গুণ পোৱা যায়। ইয়াৰ উপৰিও ইহঁতৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী গুণে ডিঙিত থকা বেক্টেৰিয়াবোৰ নাইকিয়া কৰে। ভাইৰাছজনিত জ্বৰতো এই বনৌষধি চাহ অতি উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়। তুলসীত ভাইৰেল প্ৰতিৰোধী আৰু ভেঁকুৰ প্ৰতিৰোধী গুণো আছে। ইয়াৰ পাত আদাৰ লগত খালে চৰ্দি, ইনফ্লুৱেঞ্জা আৰু কাহৰ পৰা যথেষ্ট উপশম পোৱা যায়।
তুলসী আৰু আদাৰ চাহ বনাবলৈ কোনো বিশেষ উপাদানৰ প্ৰয়োজন নহ’ব। যিকোনো পাত্ৰত পানী ঢালি দিব। উতলিলে কুটি লোৱা আদা আৰু কিছু চাহপাত দিব। এতিয়া পানী কিছু সময় উতলি যোৱাৰ পিছত তাত ধুই লোৱা তুলসীৰ পাত দি আৰু কিছু সময় উতলিবলৈ দিব। এতিয়া আপুনি ৰুচি অনুসৰি চেনি দিব পাৰে আৰু যদি নিবিচাৰে তেন্তে চেনি নিদিব। কিছু সময় উতলাই লোৱাৰ পিছত গেছটো বন্ধ কৰি চাকনিৰে চাকি লৈ লৈ গৰমে গৰমে পান কৰক।