এই সেউজীয়া শস্য কেৱল ৰুচিৰ ধন নহয় স্বাস্থ্যৰ সম্পদ, ইয়াক খালে বহু উপকাৰ পোৱা যায়।সকলোৱে মটৰ খাই ভাল পায়। মটৰত বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে যিয়ে স্বাস্থ্যৰ উপকাৰ কৰে।পটলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পনীৰলৈকে খাদ্যৰ সোৱাদ বঢ়াবলৈ পটল ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কেঁচা মটৰ খাবলৈ সোৱাদ পোৱাই নহয়, স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী। মটৰত বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে, যাৰ ফলত বহুতো গুৰুতৰ ৰোগৰ আশংকাও দূৰ হয়। কেঁচা মটৰ খালে কি কি উপকাৰ হয় জানো আহক-
হাড় শক্তিশালী কৰা
কেঁচা মটৰে হাড় মজবুত কৰে। ইয়াত কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু জিংক আদি খনিজ পদাৰ্থ থাকে। পটলৰ দ্বাৰা হাড় আৰু পেশী শক্তিশালী হয়। মটৰত ভিটামিনো থাকে যিয়ে শৰীৰক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে।
হজমৰ বাবে উপকাৰী
মটৰত আঁহ আৰু ভিটামিন ভাল পৰিমাণে থাকে। ইহঁতে পাচনতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰে আৰু কোষ্ঠকাঠিন্য, বদহজম আদি সমস্যাত সকাহ দিয়ে।
মটৰত থকা ফেটি এচিডে এলঝেইমাৰ ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাৰ কাম কৰে। যদি পটল খোৱা হয় তেন্তে মগজুৱে ভাল কাম কৰে। ইয়াৰ উপৰিও স্মৃতিশক্তি শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰে।
কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধ
কেঁচা মটৰত এন্টিঅক্সিডেন্ট ভাল পৰিমাণে থাকে যাৰ ফলত কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়। মটৰ খাই কোষ আৰু কলা সুস্থ হৈ থাকে। কেঁচা মটৰ খালে কলাৰ অস্বাভাৱিক বৃদ্ধি নহয় আৰু কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা কম হয়।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে
মটৰত থকা পুষ্টিকৰ পদাৰ্থই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ কাম কৰে। পটল খালে সংক্ৰামক ৰোগে শৰীৰক সোনকালে ধৰা নপৰে আৰু আমি সুস্থ হৈ থাকোঁ। মটৰত মেগনেছিয়াম ভাল পৰিমাণে থাকে, যাৰ ফলত ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ শক্তি বৃদ্ধি পায়।
ছালৰ বাবে উপকাৰী
মটৰ ছালৰ বাবে অতি উপকাৰী। ইয়াত থকা ভিটামিন চি আৰু এণ্টি অক্সিডেণ্টে ছালৰ সমস্যা দূৰ কৰাৰ কাম কৰে। পটল খোৱাতো তেজ পৰিষ্কাৰ হয় আৰু ছালখন ভাল হয়।