ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে সদায় কি খাব আৰু কি নাখাব সেই সন্দৰ্ভত সঠিকে ক’ব নোৱাৰি। কাৰণ খোৱা-বোৱাত তেওঁলোকৰ সামান্য ভুলেও হঠাতে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পাব পাৰে। ডায়েবেটিছত বৃক্কৰ ৰোগ, হৃদৰোগ আৰু চকুৰ দৃষ্টিশক্তি দুৰ্বল হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকে। এই জটিল ৰোগৰ সময়ত তেওঁলোকে বাদাম খাব পাৰে নে নোৱাৰে সেই বিষয়ে কিছু লোকে জানিব বিচাৰে, গতিকে জানি লওক ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে বাদাম খাব পাৰেনে?(Peanuts)
অতি পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ তালিকাত বাদাম অন্তৰ্ভুক্ত, বাদাম খালে শৰীৰে প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰটিন, ভিটামিন বি ৬, ভিটামিন বি ৯, ভিটামিন-বি কমপ্লেক্স, পেণ্টোথেনিক এচিড আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট লাভ কৰে।(type 2 diabetes)
ৰাতিপুৱা বাদাম খালে তেজৰ চেনিৰ পৰিমাণ নিয়ন্ত্ৰণত থাকে। ইয়াৰ উপৰিও বাদামৰ ঘিউত মেগনেছিয়াম পোৱা যায় যিটো ডায়েবেটিছত উপকাৰী। ইয়াৰ লগতে বাদাম খোৱাৰ আন বহুতো উপকাৰো আছে যিবিলাক ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।(blood sugar)
বাদাম খোৱাৰ আন আন উপকাৰিতা-
১/ কলেষ্টেৰল কমিব
বাদাম খালে আমাৰ শিৰাত জমা হোৱা বেয়া কলেষ্টেৰল হ্ৰাস পাই। যিহেতু ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ হৃদৰোগৰ আশংকা বেছি, সেয়েহে তেওঁলোকে বাদাম খাব লাগে।
২) শৰীৰে স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি লাভ কৰিব
বাদামক ‘দুখীয়া মানুহৰ আলমণ্ড’ বুলিও কোৱা হয়। বাদাম আমাৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বিৰ সমৃদ্ধ উৎস, বাদাম খালে শৰীৰত ভাল কলেষ্টেৰল উৎপন্ন হয় যিয়ে সুস্থ কোষ গঠনত সহায় কৰে।
৩/ ওজন কমিব (Weight Loss)
ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে মেদবহুলতা এটা সমস্যা, এনে পৰিস্থিতিত যদি তেওঁলোকে বাদাম খায় তেন্তে তেওঁলোকৰ পেট ভৰি থকা যেন লাগিব আৰু অতিমাত্ৰা খাদ্য খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব।