আমি সকলোৱে স্বাস্থ্যসন্মত জীৱনশৈলী বিচাৰোঁ, কিন্তু কেতিয়াবা সঠিক পৰামৰ্শৰ অভাৱত সেয়া সম্ভৱ নহয়। প্ৰায়বোৰ স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞই দৈনন্দিন খাদ্যত দাইল অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, য’ত মচুৰ দাইল, বুট, মগু আৰু উৰাদ দাইল আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। দাইলক ছুপাৰফুডৰ শ্ৰেণীত ৰখা হয়। দৈনন্দিন জীৱনত কিয় দাইল খাব লাগে জানো আহক।(Pulses)
দাইল খোৱাৰ উপকাৰিতা-(Benefits of Eating Pulses)
১/ পুষ্টিকৰ শক্তি কেন্দ্ৰ
আইৰণ, জিংক, পটাছিয়াম আৰু ভিটামিন বি আদি অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ দাইলে আমাৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত অৰিহণা যোগায় আৰু শৰীৰৰ বিভিন্ন কাৰ্য্যত সহায় কৰে।
২/ প্ৰটিনেৰে সমৃদ্ধ
দাইল হৈছে উদ্ভিদভিত্তিক প্ৰটিনৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস, যাৰ বাবে নিৰামিষভোজীসকলৰ বাবে প্ৰটিনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰে দাইলে।
৩/ আঁহ সমৃদ্ধ খাদ্য
দাইলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে, যাৰ ফলত পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত হয়। ইয়াৰ ফলত কোষ্ঠকাঠিন্য, বদহজম আৰু গেছৰ দৰে সমস্যা ৰোধ হয়।(health benefits)
৪/ হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য
দাইলত ট্ৰেন্স ফেট আৰু কলেষ্টেৰল কম থাকে, দাইল খালে হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে।
৫) ডায়েবেটিছ ৰোগীক সহায় কৰে
দাইলত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা সুস্থিৰ কৰাত সহায় কৰে, যাৰ বাবে বেছিভাগ খাদ্য বিশেষজ্ঞই ডায়েবেটিছ ৰোগীক দাইল খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
৬/ ওজন কম হব
দাইলত প্ৰটিন আৰু আঁহৰ সংমিশ্ৰণ থাকে, যিয়ে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে আৰু ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
৭) কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা কমিব
বহু গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে নিয়মিতভাৱে দাইল খালে কলন কেন্সাৰকে ধৰি কিছুমান প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাব পাৰে।