বহুতে জিকা খাই ভাল পায়, জিকা বিভিন্ন ধৰণে ৰন্ধা আৰু খোৱা হয়। নিয়মিতভাৱে জিকা খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে কি কি উপকাৰ হ’ব পাৰে জানো আহক।(Ridge Gourd)
১/ পুষ্টিৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ
জিকা এবিধ শাক যিবিধ পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ। জিকাত ভিটামিন চি, ভিটামিন এ, ভিটামিন কে, ফ’লেট, পটাছিয়াম, কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আদি পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। এই সকলোবোৰ উপাদান আমাৰ শাৰীৰিক আৰু মানসিক স্বাস্থ্যৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়।
২/ আপোনাৰ ওজন নিয়ন্ত্ৰণ কৰক
বিশেষকৈ জিকাত কেলৰি কম আৰু শক্তিৰ উৎস। ইয়াত অধিক পৰিমাণৰ পানী আৰু আঁহ থাকে, যিয়ে খাদ্য সংৰক্ষণত সহায় কৰে আৰু ভোক নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। গতিকে ওজন নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে জিকা এবিধ উৎকৃষ্ট পাচলি।
৩) হজম শক্তি উন্নত কৰে
জিকাত ভাল পৰিমাণৰ আঁহ থাকে, যিয়ে হজম শক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে, লগতে কোষ্ঠকাঠিন্যৰ পৰা উপশম দিয়ে। এইখিনি খোৱাৰ পিছত সাধাৰণতে গেছ বা বদহজমৰ চিন্তা নাথাকে।
৪/ হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী
জিকাত ভাল পৰিমাণৰ পটাছিয়াম থাকে, যিটো হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী বুলি বিবেচিত হয় কাৰণ ই ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে।
৫) অন্ত্ৰ পৰিষ্কাৰ আৰু সুস্থ কৰি ৰাখে
জিকাত বহুতো গুণ আছে যিয়ে অন্ত্ৰ পৰিষ্কাৰ আৰু সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। জিকাত ভিটামিন এ আৰু ফাইবাৰ থাকে, যিয়ে পেট পৰিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰে আৰু পেটৰ লগত জড়িত সমস্যা দূৰ কৰাত সহায় কৰে।