ৰাতিপুৱা গাখীৰ-কৰ্ণফ্লেক, ৰুটি বা ওটছ খোৱাৰ পৰিৱৰ্তে পুষ্টিবিদসকলে কয় যে চুজিৰে নিৰ্মিত যিকোনো খাদ্য বাছি ল’ব। কাৰণ চুজিত কেলৰি কম। অৱশ্যে শাক-পাচলিৰ প্ৰটিন প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়। দিনটোৰ আৰম্ভণিতে এনেধৰণৰ খাদ্য খালে শৰীৰে গোটেই দিনটো কাম কৰিবলৈ শক্তি লাভ কৰিব।(Semolina Benefits)
চুজিত সহজে হজম হোৱা আঁহ থাকে। চুজি শিশুৰ পৰা প্ৰাপ্তবয়স্কলৈকে সকলোৱে সহজে হজম কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও চৰ্বি, প্ৰটিন আৰু বিভিন্ন ভিটামিন আছে। এই খাদ্যত কেলচিয়াম, আইৰণ, মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম, ফছফৰাছ, ছডিয়াম, জিংক আদি কেইবাটাও প্ৰয়োজনীয় খনিজ পদাৰ্থও থাকে। গতিকে পুষ্টিৰ গুণগত মানৰ ক্ষেত্ৰতো চুজি নাম ল’ব লাগিব। অৱশ্যে ঘেঁহুৰ সামগ্ৰীৰ এলাৰ্জী থকা সকলে চুজি খাব নালাগে।
চুজি খালে শৰীৰে কি কি উপকাৰ লাভ কৰে-
১) চুজিত আঁহৰ পৰিমাণ বেছি হোৱাৰ বাবে এই খাদ্যই দীৰ্ঘ সময় লৈকে পেট ভৰাই ৰাখে।
২) কাম কৰিবলৈ শক্তিৰ প্ৰয়োজন। চুজিত কাৰ্বহাইড্ৰেট বেছি থাকে। গতিকে ৰাতিপুৱাৰ চুজিৰে তৈয়াৰী খাদ্য শৰীৰৰ বাবে ভাল। পুষ্টিবিদসকলে কয় যে, বিপাকীয় ক্ৰিয়া উন্নত কৰিবলৈ আপুনি ব্ৰেকফাষ্টত চুজিৰে তৈয়াৰী যিকোনো খাদ্য বাছি ল’ব পাৰে।
৩) সহজে হজম হয় চুজি। গতিকে চুজি খালে সোনকালে পেটৰ সমস্যা নহয়। চুজীয়ে অন্ত্ৰৰ সুস্বাস্থ্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে, কোষ্ঠকাঠিন্য নিৰাময় কৰে।
৪) চুজিয়ে শৰীৰৰ স্নায়ুতন্ত্ৰৰ সঠিক কামত সহায় কৰে। কাৰণ, এই খাদ্যত মেগনেছিয়াম, জিংক আৰু ফছফৰাছ আদি খনিজ পদাৰ্থ থাকে।
৫)মধুমেহ ৰোগীৰ বাবে চুজি ভাল। কাৰণ, চুজিৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম। গতিকে চুজি খোৱাৰ লগে লগে তেজত চুগাৰৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হোৱাৰ কোনো ভয় নাথাকে। মেদবহুলতা আৰু ওজন নিয়ন্ত্ৰণতো চুজিৰ ভূমিকা আছে।