তিল এবিধ স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য। তিলত প্ৰটিন, কেলচিয়াম, আইৰণ আদি বহুতো উপকাৰী পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। সাধাৰণতে ঠাণ্ডা দিনত তিল বেছিকৈ খাই মানুহে, কাৰণ তিলৰ উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ প্ৰভাৱ থাকে।(Sesame)
যদিও তিলৰ উপকাৰিতা বহুত বেছি তথাপিও তিল বেছিকৈ খালে বহু বাবে ক্ষতি হ’ব পাৰে আৰু স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। জানো আহক কোন কোন ৰোগীয়ে তিল খালে সমস্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ আশংকা থাকে-
তিলত গ’ইট্ৰ’জেন নামৰ উপাদান থাকে, যিয়ে থাইৰয়ড গ্ৰন্থিৰ কাৰ্য্যকলাপত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। এই উপাদানসমূহে থাইৰয়ড হৰম’নৰ উৎপাদন হ্ৰাস কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত হাইপ’থাইৰয়ডিজমৰ দৰে সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত থাইৰয়ডৰ সমস্যা থকা লোকে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ নোলোৱাকৈ তিল খাব নালাগে।(Sesame Side Effects)
কিছুমান মানুহৰ তিলৰ এলাৰ্জী হয়, যাৰ ফলত স্বাস্থ্যজনিত গুৰুতৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত যদি তিল খোৱাৰ পিছত খজুৱতি, ফোহা, ফুলা বা উশাহ লোৱাত অসুবিধা হয়, তেন্তে তিল খাব নালাগে।(sesame is protein calcium rich)
তিলত ছডিয়াম আৰু পটাছিয়াম ভাল পৰিমাণে থাকে যদিও কোনো ব্যক্তিৰ উচ্চ ৰক্তচাপ থাকিলে অত্যধিক পৰিমাণে তিল খোৱাটো ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। গতিকে উচ্চ ৰক্তচাপ ৰোগীয়ে সীমিত পৰিমাণে তিল খাব নালাগে।
গৰ্ভৱতী মহিলাই অতি কম পৰিমাণে তিল খাব লাগে। অতিৰিক্ত তিল কালে গৰ্ভাৱস্থাত হৰম’নৰ পৰিৱৰ্তনত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে আৰু গৰ্ভপাতৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। তিলৰ স্বাস্থ্য উপকাৰী যদিও গৰ্ভৱতী মহিলাই প্ৰচুৰ পৰিমাণে খোৱাৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
তিলত অধিক পৰিমাণৰ আঁহ থাকে, যিটো সাধাৰণতে হজম শক্তিৰ বাবে উপকাৰী, কিন্তু পেটৰ সমস্যা যেনে গেছ, এচিডিটি বা ডায়েৰিয়াত ভুগি থকা লোকসকলে অত্যধিক পৰিমাণে তিল খাব নালাগে।