ষট পূজা উপলক্ষে বহু ধৰণৰ প্ৰসাদ আৰু ৰেচিপি প্ৰস্তুত কৰা হয়, যাৰ সোৱাদ বহুতে ভাল পায়, জনাওক সেই বিশেষ ব্যঞ্জনবোৰ কি কি প্ৰতিটো উৎসৱৰ নিজস্ব গুৰুত্ব থাকে আৰু এই সময়ছোৱাত বহুতো সুস্বাদু ৰেচিপি প্ৰস্তুত কৰা হয়, যাৰ সোৱাদ মনটোক অতি ভাল লাগে। সেইবাবেই আমি এই উৎসৱবোৰৰ বাবে আগ্ৰহেৰে বাট চাই থাকোঁ। দীপাৱলীৰ কিছুদিন পিছত বিশেষকৈ বিহাৰ আৰু ঝাৰখণ্ডত ছঠ মহাপৰ্ভ উদযাপন কৰা হয়। এই সময়ত ছঠি মাইয়াক প্ৰাৰ্থনা কৰা হয়, লগতে ফলমূল আৰু বহুতো ব্যঞ্জনো ৰখা হয়। জানো কোনবোৰ সেই সুস্বাদু ৰেচিপি, যাৰ অবিহনে এই উৎসৱটো আধৰুৱা যেন লাগে।
১/ কদ্দু ভাট
ছঠ মহাপৰ্বৰ প্ৰথম দিনটো হ’ল ‘বাথে খায়ে’, নামটোৱেই কোৱাৰ দৰে এই দিনটোত প্ৰথমে গা ধোৱা হয় আৰু তাৰ পিছত নিৰামিষ ব্যঞ্জন প্ৰস্তুত কৰা হয়। কুমলীয়া ভাত নিৰামিষ খাদ্যৰ প্ৰধান খাদ্য। ধানৰ উপৰিও ইয়াৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে লাও-চনা মচুৰ শাক প্ৰস্তুত কৰা হয়।
২. খৰ্ণা খীৰ
যদিও ভাৰতৰ প্ৰতিটো উৎসৱতে খেৰ বনোৱা হয়, কিন্তু খৰ্ণা উপলক্ষে খীৰৰ বহু গুৰুত্ব আছে। ইয়াক প্ৰস্তুত কৰিবলৈ চাউল, চেনি, গুৰ আৰু ফুল ক্ৰীম গাখীৰ আৰু গাৰ্নিচৰ বাবে শুকান ফল ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
৩/ থেকুৱা
ঠেকুৱা অবিহনে আপুনি কল্পনা কৰিব নোৱাৰে ছঠ মহাপৰ্ৱ, এই উৎসৱৰ আটাইতকৈ বিখ্যাত ৰেচিপি এয়া। ইয়াক মাটিৰ চুলাত প্ৰস্তুত কৰা হয়, য’ত আটা, গুৰ আৰু শুকান ফল মিহলাই দিয়া হয়। ছাঠৰ পিছতো মানুহে বহু সময় বাকচত ৰাখে।
৪/ ভাজি লোৱা সেউজীয়া চকী
সেউজীয়া চৌ ভাজি ছঠ পূজাৰ প্লেটত ৰাখে, কেৱল দেখাত ভালেই নহয় খাবলৈও বৰ সোৱাদযুক্ত। কেৰাহীত নিমখ মিহলাই সেউজীয়া চমু ভাজিব পাৰে, যিটো অতি সহজ উপায়।