হাৰ্ট এটেক হঠাতে নহয়। হাৰ্ট এটেকৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সুস্থ আৰু সক্ৰিয় জীৱনশৈলীৰ লগতে ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক লক্ষণসমূহ চিনাক্ত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা হাৰ্ট এটেকৰ ৰোগী দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। নাচ বা জিম কৰি থকাৰ সময়ত হাৰ্ট এটেকৰ ফলত বহু মানুহে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে। শেহতীয়াকৈ ৫০ বছৰীয়া এজন ব্যক্তিৰ হাৰ্ট এটেকত চলন্ত গাড়ীত মৃত্যু হয়। গাড়ীখন তেওঁ নিজেই চলাই আছিল। যেতিয়া তেওঁৰ অস্থিৰতা আহিবলৈ ধৰিলে, তেতিয়া তেওঁ গাড়ীখন ৰাস্তাৰ কাষত ৰখাই দিলে। এই সময়ছোৱাত তেওঁৰ উশাহ বন্ধ হৈ গ’ল। যদিও মানুহে সাধাৰণতে হাৰ্ট এটেকক হঠাৎ চিকিৎসাজনিত অৱস্থা বুলি ভুল কৰে, বাস্তৱত ইয়াৰ লক্ষণসমূহ ঘণ্টা বা সপ্তাহ নহয়, ৩০ দিনৰ আগতেই দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এনে পৰিস্থিতিত যদি ইয়াক নিৰীক্ষণ কৰা হয়, তেন্তে হাৰ্ট এটেকৰ ফলত মৃত্যুৰ আশংকা বহুগুণে হ্ৰাস পাব পাৰে।
হাৰ্ট এটেকৰ চিকিৎসাধীন ৪১ শতাংশ লোকে এমাহ আগৰ পৰা এই লক্ষণসমূহ অনুভৱ কৰে-
বুকুৰ বিষ
বুকুৰ গধুৰ অনুভৱ
দ্ৰুত হৃদস্পন্দন
শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ সমস্যা
হাৰ্টবাৰ্ণ
ভাগৰ
টোপনিৰ লগত জড়িত সমস্যা, ইত্যাদি।
হাৰ্ট এটেকৰ পৰা কেনেকৈ হাত সাৰিব পাৰি-
যেতিয়া হাৰ্ট এটেক হৈ থাকে তেতিয়া ইয়াক ৰোধ কৰিবলৈ কোনেও একো কৰিব নোৱাৰে। অৱশ্যে হাৰ্ট এটেকৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ মানুহে কিছুমান কাম কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ভিতৰত স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য গ্ৰহণ, শাৰীৰিকভাৱে সক্ৰিয় হোৱা, ধূমপান এৰাই চলা আৰু প্ৰচুৰ টোপনি অহা আদি।
খাদ্যত হৃদযন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰা খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰক-
খাদ্যত ওমেগা-৩ ফেটি এচিডযুক্ত মাছ – ছালমন, টুনা, কণী, বাদাম, বীন, মচুৰ দাইল, পটল, সেউজীয়া শাক-পাচলি খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে হৃদযন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে।
যদি আপুনি বুকুৰ বিষ বা টান বা উশাহ লোৱাত অসুবিধা নোহোৱাকৈ মধ্যমীয়া তীব্ৰতাসম্পন্ন শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপ, যেনে ৱাক, কৰিব পাৰে, তেন্তে ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰৰ ব্যৱস্থাই আপোনাৰ শৰীৰৰ প্ৰয়োজনীয় অক্সিজেন যোগান ধৰিছে যিটো হৈছে সুস্থ হৃদযন্ত্ৰৰ পৰিচয়। ইয়াৰ উপৰিও নিয়মীয়াকৈ পৰীক্ষা কৰাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ।