দেখাত সৰু সৰু এইবিধ ফলৰ নাম হৈছে জেটুলি পকা, ইয়াৰ ইংৰাজী নাম Raspberries। ঠাই ভেদে হয়তো ইয়াৰ নাম বেলেগ বেলেগ হ’বও পাৰে। জেটুলি পকা বহু গুণৰ খনি। দেখাত সৰু হ’ব পাৰে কিন্তু স্বাস্থ্যৰ বাবে যথেষ্ট উপকাৰী জেটুলি পকা। এই ফলটোত ভিটামিন চি আৰু ই অতি প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকিবলৈ আপুনি নিশ্চয় বহু ধৰণৰ ফল আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। সেই ফলৰ প্লেটখনত ৰাস্পবেৰীৰ ঠাই আছে নে? এই সৰু ফলবিধ ক’লা, বেঙুনীয়া, হালধীয়া আৰু সোণালী ৰঙৰ। এই ফলবিধত ভিটামিন চি আৰু ই অতি প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে।
মগজুৰ বাবে উপকাৰী-
ৰাস্পবেৰীত বহু প্ৰকাৰৰ এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। এইফল বিধে মগজুয়ে কাম-কাজ মসৃণ কৰি ৰখাৰ লগতে মগজুৰ উন্নতি সাধন কৰে। ইয়াত থকা ভিটামিন ই আৰু চিয়েও স্মৃতি শক্তি বৃদ্ধি কৰে।
হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখক
জেটুলি পকাত থকা এন্টিঅক্সিডেন্ট কেৱল মগজুৰ বাবেই নহয় হৃদযন্ত্ৰৰ বাবেও উপকাৰী। জেটুলি পকাৰ লগত তেজৰ চলাচল ঠিকেই থাকে। নিয়মীয়াকৈ ৰাস্পবেৰী খোৱা লোকৰ ৰক্তচাপ বৃদ্ধিৰ অভিযোগো কম। যাৰ বাবে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য শক্তিশালী হৈ থাকে।
কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা কম হ’ব
জেটুলি পকাত এনে উপাদানো থাকে যিবোৰ কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত ফলপ্ৰসূ। এই মৌলবোৰো এক প্ৰকাৰৰ এন্টিঅক্সিডেন্ট যিয়ে কেন্সাৰ কোষক হত্যা কৰে। বিশেষকৈ পেট আৰু স্তন কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কম।
ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা
যিসকলৰ চুগাৰৰ সমস্যা আছে তেওঁলোকেও আৰামত ৰাস্পবেৰী খাব পাৰে। ডায়েটাৰসকলক ওজন কমাবলৈ ৰাস্পবেৰী খাবলৈও পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
হজমৰ বাবে উপকাৰী
ৰাস্পবেৰী খোৱা লোকৰ হজম শক্তিও শক্তিশালী হৈ থাকে। ৰাস্পবেৰী খালে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত থাকে। পেটৰ সমস্যা যেনে কোষ্ঠকাঠিন্য, গেছ বা এচিডিটি থকা লোকে ৰাস্পবেৰী খালে উপকৃত হ’ব পাৰে।
চকুৰ বাবে ভাল
বয়স বৃদ্ধিৰ লগতে ৰাস্পবেৰী খোৱাটো চকুৰ বাবে উপকাৰী।