খাদ্য খাবলৈ বৰ্তমান সময়তো আমি বহুতেই ব্যৱহাৰ কৰোঁ কল পাত। আপুনিও নিশ্চয় বহুবাৰ কলপাতত খাদ্য খাইছে, বহু ৰেষ্টুৰেণ্টত প্লেটৰ সলনি কলৰ পাত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই পাতত খাদ্য খালে কি শৰীৰৰ কি কি উপকাৰ হয় জানেনে। ভাৰতৰ বহু ঠাইত ৰন্ধা খাদ্যত কলৰ পাত মেৰিয়াই লৈ পৰিৱেশন কৰা হয়। বিশেষকৈ দক্ষিণ ভাৰতীয় বা দক্ষিণ এছিয়াৰ খাদ্য প্ৰায়ে কলপাতত পৰিৱেশন কৰা হয়। এই পৰম্পৰাগত পদ্ধতিটো যুগ যুগ ধৰি গ্ৰহণ কৰা হৈছে, কিন্তু আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে কলৰ পাত ব্যৱহাৰ কৰিলে কি লাভ হয়-
১/ পুষ্টিকৰ মূল্য
কল পাতত পলিফিনল, ভিটামিন এ আৰু ভিটামিন চি আদি বহুতো অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। কল পাতত খাদ্য ৰাখিলে এই পুষ্টিকৰ কিছুমান খাদ্য খাদ্যলৈ স্থানান্তৰিত হয়, যাৰ ফলত ইয়াৰ পুষ্টিকৰ মূল্য বৃদ্ধি পায়।
২/ ৰুচি বৃদ্ধি
কলপাতত খাদ্য খালে খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধি পাব পাৰে। পাতে খাদ্যত মৃদু, মাটিৰ সোৱাদ প্ৰদান কৰে যিয়ে খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধি কৰে।
৩/ চাবলৈ আকৰ্ষণীয়
কলপাতত খাদ্য খোৱাটোৱে খাদ্যক পৰম্পৰাগত মনোমোহাতা প্ৰদান কৰে।
৪/ অবিষাক্ত বিকল্প
প্লাষ্টিক বা থাৰ্মোকল প্লেটৰ তুলনাত কলৰ পাত বিষাক্ত নহয়, যাৰ বাবে খাদ্যত ক্ষতিকাৰক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ পোৱা নাযায়, ইয়াৰ ফলত কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
৫) হজম শক্তি উন্নত
কলপাতত খাদ্য খোৱাটোৱে হজম শক্তিত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। কল পাতত পোৱা পলিফিনলে পাচন এনজাইমৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে, যিয়ে ভালদৰে পাচন আৰু পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণ কৰাত সহায় কৰে।
৬) প্ৰাকৃতিক বীজাণুনাশক
কলৰ পাতত প্ৰাকৃতিক এন্টিমাইক্ৰ’বিয়াল গুণ থাকে যিয়ে খাদ্যত থকা ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াক নিধন কৰাত সহায় কৰে। সেয়ে কলপাতত খাদ্য খালে খাদ্যজনিত ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাব পাৰে।
৭/ ইক’ ফ্ৰেণ্ডলী
ডিচপ’জেবল প্লেটৰ প্ৰাকৃতিক বিকল্প হিচাপে কলৰ পাত ব্যৱহাৰ কৰাটো পৰিৱেশ-বন্ধুত্বপূৰ্ণ বিকল্প। ইয়াৰ ফলত প্লাষ্টিক বা ফেন প্লেটৰ প্ৰয়োজন কমি যায়, যিয়ে ভূমি প্ৰদূষণত অৰিহণা যোগায়।