১) মগজুৰ বাবে ভাল (Good for brain health):
মগজুৰ পথ যেনে- গেলাক্টোজ আৰু ডʼপামিনৰ বাবে তাম অত্যাৱশ্যকীয় যিয়ে মনোভাৱ, দৃষ্টিভংগী আৰু মনোযোগ বজাই ৰখাত সহায় কৰে। তামৰ অভাৱৰ ফলত ভাগৰ, দুৰ্বল মনোভাৱ, একাগ্ৰতাৰ সমস্যা আৰু নিম্ন বিপাকীয় কাৰ্যকলাপ হʼব পাৰে। উৰহীত থকা এণ্টিঅক্সিডেণ্টবোৰে মুক্ত ৰেডিকেলৰ দ্বাৰা হোৱা ক্ষতি প্ৰতিহত কৰে আৰু বয়স বৃদ্ধি প্ৰক্ৰিয়া, নিউৰো-ডিজেনাৰেটিভ ৰোগ আৰু কৰ্কট ৰোগ লেহেম কৰে।
২) কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevents Cancer):
জিংকৰ এক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু এণ্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ থাকে যিয়ে অক্সিডেটিভ চাপ প্ৰতিৰোধ কৰাত আৰু ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। উৰহীত থকা জিঙ্কে স্বাস্থ্যকৰ কোষ বিভাজনত সহায় কৰে, কোষবোৰৰ পৰিৱৰ্তন প্ৰতিহত কৰে আৰু টিউমাৰৰ বিকাশ নিষিদ্ধ কৰে। গৱেষণায়ে দেখুৱাইছে যে জিংকৰ পৰ্যাপ্ত গ্ৰহণে সংক্ৰমণ আৰু পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ সৈতে অক্সিডেটিভ চাপ হ্ৰাস কৰে। ইয়াৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ ক্ষমতা আছে।
৩) শ্বাসতন্ত্ৰৰ বাবে ভাল (Good for respiratory system):
উৰহীত থকা চেলেনিয়াম, মেঙ্গানিজ আৰু জিংকৰ দৰে খনিজ পদাৰ্থই দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিৰোধী পালমোনাৰী ৰোগৰ দৰে হাঁওফাঁওৰ বিকাৰ থকা লোকসকলৰ ক্ষেত্ৰত উপকাৰ সাধে। অক্সিডেটিভ চাপ হৈছে শ্বাসতন্ত্ৰৰ বিকাৰ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিৰোধী পালমোনাৰী ৰোগৰ কাৰণ। মেঙ্গানিজে এছ.ও.ডি. প্ৰস্তুত কৰি অক্সিডেটিভ চাপ আৰু লগতে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম হয় যিয়ে হাঁওফাঁও আৰোগ্য কৰাত সহায় কৰে।
৪) কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Cardiovascular health):
এচিটাইলকোলিন উৎপাদনৰ বাবে ভিটামিন বি-১ গুৰুত্বপূৰ্ণ যি হৈছে এক নিউৰোট্ৰেন্সমিটাৰ যিয়ে স্নায়ুৰ পৰা পেশীলৈ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে। হৃদযন্ত্ৰই এই সংকেতবোৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। শক্তিৰ সঠিক ব্যৱহাৰে স্নায়ু আৰু পেশীৰ মাজত সংকেত প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে। অধ্যয়নবোৰে দেখুৱাইছে যে ভিটামিন বি-১য়ে হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে কিয়নো ই স্বাস্থ্যকৰ ভেণ্ট্ৰিকুলাৰকাৰ্য বজাই ৰাখে আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ বিফলতাৰ চিকিৎসাও কৰে।
৫) অনিদ্ৰাৰ সমস্যা দূৰ কৰে (Treats Insomnia):
উৰহীৰ উপকাৰিতা অনিদ্ৰাৰ ক্ষেত্ৰতো মন কৰা যায়। পুষ্টিৰ কম ব্যৱহাৰ আৰু শোষণ হৈছে অনিদ্ৰাৰ কাৰণ। পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ মেগনেছিয়ামে টোপনি, কৰ্টিচোলৰ নিম্ন স্তৰ আৰু চাপৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মেলাটোনিনৰ উচ্চ ঘনত্ব বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। উৰহীত এই পুষ্টিকৰ উপাদানবোৰ পোৱা যায়।
৬) হজমী শক্তি বৃদ্ধি কৰে (Boosts Digestion):
উৰহীত থকা আঁহে হজমত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। অদ্ৰৱণীয় আঁহে শৌচৰ প্ৰক্ৰিয়া সুস্থ কৰে আৰু শৰীৰৰ পৰা আৱৰ্জনা নিৰ্গত কৰাত সহায় কৰে। ই ফুলা, কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু বদহজম প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে। দ্ৰৱণীয় আঁহে পানী শোষণ কৰি হজম বৃদ্ধি কৰি এক সান্দ্র পদাৰ্থ গঠন কৰে যাক পাচন নলীত বেক্টেৰিয়াৰ দ্বাৰা কিণ্বন কৰা হয়।