শীতকাল আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে বজাৰত পানী শিঙৰি ওলাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ই স্বাস্থ্যৰ বাবে বহুতো উপকাৰী গুণেৰে ভৰপূৰ। ভিটামিন এ, ভিটামিন চি, মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম আৰু ফাইবাৰ আদি পুষ্টিকৰ উপাদান পানী শিঙৰিত পোৱা যায়, যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে। কিন্তু কিছুমান লোকে পানী শিঙৰি খালে স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। বিশেষকৈ পেট ফুলা আৰু বদহজম ৰোগত আক্ৰান্ত লোকে সাৱধানে পানী শিঙৰি খাব লাগে।(Water Chestnut)
আচলতে পানী শিঙৰিত অধিক পৰিমাণৰ আঁহ থাকে, যিয়ে পাচনতন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰখাত সহায়ক। কিন্তু যেতিয়া ইয়াক অত্যধিক বা বেছিকৈ সেৱন কৰা হয় তেতিয়া ইয়াৰ ফলত গেছ আৰু বদহজম হ’ব পাৰে। বিশেষকৈ যিসকলৰ পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা আছে তেওঁলোকৰ বাবে পানী শিঙৰি হজম কৰাত অসুবিধা হ’ব পাৰে, যাৰ বাবে তেওঁলোকে পেটত গধুৰতা আৰু বিষ অনুভৱ কৰিব পাৰে।(water chestnut side effects)
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, গেষ্ট্ৰিক বা ইৰিটেবল বাৱেল চিনড্ৰম (IBS) ৰোগত আক্ৰান্ত লোকসকলে পানী শিঙৰি খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। পানী শিঙৰি ত থকা আঁহৰ বাবে এই লোকসকলৰ হজম শক্তি কঠিন হৈ পৰে, যাৰ ফলত গেছ আৰু পেট ফুলাৰ দৰে সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
কেঁচা পানী শিঙৰি খালেও পেটত গধুৰতা হ’ব পাৰে। গতিকে উতলাই বা সিজাই খালে অধিক উপকাৰ হয়। লগতে যিসকল লোকৰ পেটৰ হজম শক্তি দুৰ্বল হয় তেওঁলোকে ইয়াক গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
যদি কোনোবাই পানী শিঙৰি খোৱাৰ পিছত পেটৰ অস্বস্তি অনুভৱ কৰে তেন্তে গৰম পানী খাব পাৰে বা আদাৰ চাহ সেৱন কৰিব পাৰে, যিয়ে হজম শক্তিত সহায় কৰে। সদায় মনত ৰাখিব যে যিকোনো বস্তু অত্যধিক ভাৱে খালে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে।