মগজু ভালে ৰাখিবলৈ খাদ্য তালিকাত কি কি খাদ্য অন্তভুৰ্ক্ত কৰিব…

স্মৃতিশক্তি, শিক্ষণ, মনোযোগ, সমস্যা সমাধান, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু আৱেগ নিয়ন্ত্ৰণকে ধৰি এটা সুস্থ মগজু জ্ঞানমূলক কাম সম্পন্ন কৰিবলৈ সক্ষম। ইয়াৰ উপৰিও মগজু কোষৰ মাজত সুস্থ যোগাযোগ বজাই ৰাখিবলৈ সক্ষম হয় আৰু পৰিৱেশৰ পৰিৱৰ্তনৰ লগত ফলপ্ৰসূভাৱে খাপ খাবলৈ সক্ষম হয়। এলঝেইমাৰ ৰোগ, মগজুৰ আঘাতজনিত আঘাত, ষ্ট্ৰোক আদি বহুতো সমস্যাই মগজুৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। সুস্থ জীৱনশৈলীৰ বাছনি আৰু প্ৰতিৰোধমূলক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মগজুৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰাটো অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয়।মগজুৰ বালে ৰখাত আমাৰ খাদ্যাভ্যাসে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। তলত ৫টা খাদ্যৰ তালিকা দিয়া হ’ল যিবোৰে আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে স্মৃতিশক্তি উন্নত কৰিব পাৰি-

১/ সেউজীয়া শাক-পাচলি
কচু, বন্ধাকবি আদি সেউজীয়া শাক-পাচলিত ভিটামিন কে, ফ’লেট, বিটা-কেৰটিন আদি পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে, যিয়ে মগজুৰ কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰাত সহায় কৰে।

২) বাদাম আৰু বীজ
বাদাম আৰু গুটি যেনে আখৰোট, আলমণ্ড, আৰু সূৰ্যমুখীৰ গুটিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ই, ওমেগা-৩ ফেটি এচিড, আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে মগজুৰ কোষক ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে আৰু জ্ঞান শক্তিৰ কাৰ্য্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

৩/ ডাৰ্ক চকলেট
ডাৰ্ক চকলেটত ফ্লেভন’ইড থাকে যিয়ে জ্ঞান মূলক কাৰ্য্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে, মগজুৰ কোষক ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত কেফেইন আৰু থিঅ’ব্ৰ’মাইন থাকে। যিয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

৫/ চৰ্বিযুক্ত মাছ
ছালমন, চাৰ্ডিন, মেকেৰেল আদি মাছত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ওমেগা-৩ ফেটি এচিড থাকে, যিবোৰ মগজুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। ওমেগা-৩-এ মগজুৰ কোষৰ আৱৰণ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰে আৰু জ্ঞানমূলক কাৰ্য্য উন্নত কৰে।

Related Articles