গৰ্ভাৱস্থাত ‘মগু দাইল’ৰ পৰা তৈয়াৰী বস্তু খাব লাগে নে নালাগে জানেনে এই বিষয়ে? যুগ যুগ ধৰি ভাৰতীয় খাদ্যৰ মূল খাদ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে মগুৰ দাইল। এই দালি পুষ্টিৰে ভৰপূৰ, গতিকে গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বাবে ই এক উত্তম বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে। মগু দাইলত প্ৰটিন, আইৰণ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে। মগু দাইল আৰু খিচড়ি আৰু চূপলৈকে এই ছুপাৰফুডক গৰ্ভাৱস্থাত আপোনাৰ খাদ্য ৰুটিনত বিভিন্ন ধৰণে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি।
গৰ্ভৱতী মহিলাই কিয় মগু দাইল সেৱন কৰিব লাগে?
১) প্ৰটিনযুক্ত : মগু দাইল প্ৰটিনৰ উত্তম উৎস বুলি গণ্য কৰা হয়। শিশুৰ বৃদ্ধি আৰু বিকাশৰ বাবে প্ৰটিন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰটিন খোৱাৰ ফলত গৰ্ভৱতী মহিলাৰ শৰীৰত নতুন কোষ আৰু কলা গঠন হয়।
২) সমৃদ্ধ আইৰণঃ মগু দাইলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আইৰণ থাকে। ৰক্তকণিকা উৎপাদনৰ বাবে আইৰণ অতি প্ৰয়োজনীয়। গৰ্ভাৱস্থাত আইৰণৰ অভাৱ হ’লে ৰক্তহীনতা অৰ্থাৎ শৰীৰত তেজৰ অভাৱ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বাবে মহিলাসকলে ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰিব পাৰে, দুৰ্বল অনুভৱ কৰিব পাৰে আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাও হ’ব পাৰে।
৩) চৰ্বি কম: মগু দাইলত চৰ্বি কম আৰু আঁহযুক্ত প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। এই কাৰণেই গৰ্ভাৱস্থাত পেট পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাত আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা দূৰ কৰাত সহায় কৰে।
৪) অত্যাৱশ্যকীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ: মগু দাইলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে অত্যাৱশ্যকীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ যেনে পটাছিয়াম, ফলেট আৰু মেগনেছিয়াম থাকে। শিশুৰ স্নায়ুতন্ত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে ফ’লেট অতি প্ৰয়োজনীয়। আনহাতে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু হাড় শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পটাছিয়াম আৰু মেগনেছিয়াম অতি প্ৰয়োজনীয়।
গৰ্ভাৱস্থাত মগু দাইল খাদ্যত কেনেকৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি?
১) অংকুৰিত মগু দাইল: গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বাবে অংকুৰিত মগু দাইল হৈছে এক পুষ্টিকৰ খাদ্য। ইয়াত প্ৰটিন, আইৰণৰ লগতে বহুতো প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ উপস্থিতি থাকে। চেণ্ডুইচ, চালাড আদিত মিহলাই অংকুৰিত মগু দাইল খাব পাৰে।
২) মগু দাইল চূপ: চূপ বনাইও মগু দাইল আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি। অতিৰিক্ত পুষ্টিৰ বাবে চুপত কচু, বিলাহী আদি শাক-পাচলিও দিব পাৰে।
৩) মগু দাইল খিচিৰিঃ মগু দাইলৰ পৰাও খিচিৰি তৈয়াৰ কৰিব পাৰি, যিটো সহজে হজম হয় আৰু ইয়াৰ উপৰিও ই প্ৰটিন আৰু আঁহৰ উত্তম উৎস।
৪) মগু দাইল আৰু চালাডঃ মগু দাইল চালাডৰ অংশ হিচাপেও বনাব পাৰি। গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বাবে মগু দাইল এটা ভাল খাদ্য।