মেদবহুলতা বহু ৰোগৰ মূল কাৰক। উচ্চ ৰক্তচাপ, ডায়েবেটিছৰ লগতে কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকে। এক প্ৰতিবেদনত প্ৰকাশ পাইছে যে মেদবহুলতাৰ বাবে ১৩ প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।কোষৰ অনিয়ন্ত্ৰিত বৃদ্ধিক কেন্সাৰ বোলা হয়। কেন্সাৰ হোৱাৰ বাবেও বহু কাৰক দায়ী। তেজস্ক্রিয় ৰশ্মিৰ অত্যধিক সংস্পর্শলৈ আহিলে কেন্সাৰ হ’ব পাৰে। প্ৰদূষিত বায়ু উশাহ লৈ থাকিলেও কেন্সাৰ হোৱাৰ আশংকা থাকে। ইয়াৰ উপৰিও মেদবহুলতাও কেন্সাৰৰ আঁৰৰ অন্যতম প্ৰধান কাৰণ। প্ৰতি বছৰে ৪ মাৰ্চত বিশ্ব মেদবহুলতা দিৱস পালন কৰা হয়। এনে পৰিস্থিতিত মেদবহুলতাৰ বিপদৰ বিষয়েও জনাটো জৰুৰী।
১৩ প্ৰকাৰৰ কেন্সাৰ হ’ব পাৰে-
আমেৰিকাৰ চিডিচি ৱেবছাইটত উপলব্ধ তথ্য অনুসৰি মেদবহুলতাৰ বাবে ১৩ প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ভিতৰত খাদ্যনলীৰ এডিন’কাৰ্চিনোমা, স্তন কেন্সাৰ, বৃহদান্ত্ৰ আৰু মলদ্বাৰৰ কৰ্কট ৰোগ, জৰায়ুৰ কৰ্কট ৰোগ, পিত্তথলীৰ কৰ্কট ৰোগ, বৃহদান্ত্ৰৰ কৰ্কট ৰোগ, বৃক্কৰ কৰ্কট ৰোগ, যকৃতৰ কৰ্কট ৰোগ, ডিম্বাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগ, অগ্নাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগ, থাইৰয়ড কেন্সাৰ, মগজুৰ কৰ্কট ৰোগ মাল্টিপল মাইল’মা আদি উল্লেখযোগ্য।
মেদবহুলতা আৰু কেন্সাৰৰ মাজত কি সম্পৰ্ক?
চৰ্বিৰ কলাবোৰে অধিক পৰিমাণৰ ইষ্ট্ৰজেন উৎপন্ন কৰে। এইবোৰ স্তন, এণ্ডোমেট্ৰিয়েল আৰু অভেৰিয়ান কেন্সাৰৰ সৈতে জড়িত। মেদবহুল লোকৰ তেজত ইনচুলিন আৰু ইনচুলিনৰ দৰে বৃদ্ধিৰ কাৰকসমূহে উচ্চ মাত্ৰাত উপনীত হয়। এই অৱস্থাক হাইপাৰ ইনচুলিনেমিয়া বোলা হয়। এইটো কেন্সাৰ হোৱাৰ অৱস্থা। ইয়াৰ ফলত বৃহদান্ত্ৰ, বৃক্ক আৰু প্ৰষ্টেটত কেন্সাৰ হ’ব পাৰে।জন্মৰ সময়ত ওজন বেছি হ’লেও কেন্সাৰ হোৱাৰ আশংকা-জন্মৰ সময়ত অতিৰিক্ত ওজন হ’লে কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ওজন বৃদ্ধি আৰু দ্ৰুত ওজন বৃদ্ধি কেন্সাৰৰ বিপদজনক কাৰক। সময়ৰ লগে লগে ওজন সলনি হ’ব পাৰে। যদি কেতিয়াবা ওজন কমি আহিছে আৰু কেতিয়াবা বাঢ়িছে, তেন্তে কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
কি হ’ব লাগে bmi
বডি মাছ ইনডেক্স অৰ্থাৎ বিএমআইৰ দ্বাৰা এজন ব্যক্তিৰ ওজন জুখিব পাৰি। সুস্থ বিএমআই ১৮.৫ৰ পৰা ২৪.৯ৰ ভিতৰত। ২৫ৰ ওপৰৰ বিএমআইক অতিৰিক্ত ওজন আৰু ৩০ৰ ওপৰত মেদবহুল বুলি গণ্য কৰা হয়। কঁকালৰ জোখ ব্যৱহাৰ কৰি ওজন আৰু স্বাস্থ্যও জুখিব পাৰি। এটা সুস্থ কঁকালৰ জোখ পুৰুষৰ বাবে ৪০ ইঞ্চি আৰু মহিলাৰ বাবে ৩৫ ইঞ্চি। কম চৰ্বি থকা লোকৰ বেমাৰ হোৱাৰ আশংকা কম।
কি কৰা উচিত
বতৰৰ ফল-মূল খাব লাগে, প্ৰচেছড খাদ্যৰ সেৱন কমাই দিব লাগে। ইয়াৰ ফলত ওজন নিয়ন্ত্ৰণত থাকে। চৰ্বি, কাৰ্বহাইড্ৰেট আৰু প্ৰটিনযুক্ত সুষম খাদ্যই ওজন নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। ওজন বজাই ৰখাৰ ৰুটিন ব্যায়াম কৰিব লাগে। ব্যায়াম, যোগাসন আৰু দ্ৰুত খোজেৰে খোজ কঢ়াও উপকাৰী।